Legea prevede pentru unele rase de câini să fie înregistrate la poliție și să aibă încheiată o asigurare de răspundere civilă.
Prin asigurarea de răspundere civilă, proprietarul este protejat în cazul în care animalul provoacă pagube altor persoane sau altor câini. Sumele diferă de la companie la companie. Cea mai mică sumă este de 60 de euro și poate ajunge până la câteva mii de euro pe an. În cazul în care proprietarii nu respectă legea, riscă o amendă de până la 1500 de lei.
„Dacă se întâmplă ceva, îi plătește asiguratorul spitalizarea”
„Realitatea este că proprietarii reacționează emoțional și, dacă îi spui unui proprietar, păi știi ceva, ar trebui să faci. Este obligatoriu. Du-te mă de aici, nu plătesc destul RCA la mașină? Mai plătesc și pentru câine? Dar de aici intervine rolul fiecăruia din domeniul acesta chinologic, să îi convingă cu persuasiune, dacă este cazul, să apeleze la aceste RCA-uri, pentru că este foarte important. Nu pentru că ne ascundem în fața acestor asigurări și spunem, ah, nu mai trebuie să-l adresez, pentru că dacă se întâmplă ceva, îi plătesc, plătește asiguratorul spitalizarea.
„Exact ca la mașină. Întâi ne instruim să știm să o conducem și după aceea o conducem. RCA-ul tot îl facem”
Ideal ar fi să nu ajungem acolo. Exact ca la mașină. Întâi ne instruim să știm să o conducem și după aceea o conducem. RCA-ul tot îl facem.
Așa și cu câinele, participăm la instruire și învățăm despre comportamentul canin și despre tehnici de dresaj, care ne ajută să ieșim din situații de zi cu zi în mediul acesta urban și, în paralel, să avem și această asigurare, care e bine să fie acolo.”, susține specialistul în dresaj Cătălin Cornea.
Care e cea mai răspândită rasă de câini din România
Cu câțiva ani în urmă, Colegiul Medicilor Veterinari a vorbit despre cea mai răspândită rasă de câini din România, pechinezii numărându-se printre preferații românilor. „Dintre câinii de rasă înregistrați în RECS, cel mai mare număr aparține, în ordine descrescătoare, următoarelor rase: Pechinez, Ciobănesc german, Bichon Maltese, Ciobănesc mioritic, Ciobănesc românesc carpatin, Labrador Retriever, Bichon Havanez.
Este necesar să precizăm că Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân cuprinde și câinii ai căror proprietari locuiesc în zona rurală, iar câinii de rasă comună și metișii sunt cel mai bine reprezentați numeric în baza de date”, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook