Simona Ionescu / Redactor Șef

Cazul Horodniceanu, exclusiv RV. Ce se întâmplă acum cu polițiștii care l-au oprit în trafic pe vicele CSM. La ce a recurs unul din agenți

Cazul Horodniceanu, exclusiv RV. Ce se întâmplă acum cu polițiștii care l-au oprit în trafic pe vicele CSM. La ce a recurs unul din agenți
Agentul șef Tudor Lupu și colegul său, agent Petru David, cei doi polițiști care la începutul lunii mai l-au oprit în trafic pe procurorul Daniel Horodniceanu, sunt acum în vâltoarea unei anchete penale. Deocamdată, doar ca martori. Surse judiciare au dezvăluit pentru Rețete și vedete că investigațiile împotriva lor au pornit de la sesizarea câtorva procurori ieșeni care au formulat două capete de acuzare: abuz în serviciu și divulgare de informații fără drept - informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității.

Turnura pe care au luat-o evenimentele i-a speriat de-a dreptul pe cei doi polițiști, motiv pentru care unul dintre ei a intrat într-un program de consiliere psihologică.

Înregistrarea buclucașă

”Lecția” pe care procurorul Daniel Horodniceanu – vicepreședinte al Consiliului Suprem al magistraturii (CSM) – le-a ținut-o în miez de noapte celor doi polițiști care l-au oprit în trafic la începutul lunii mai, pe drumul ce leagă Iași de Vaslui, este acum de notorietate. Comportamentul verbal agresiv, pigmentat cu amenințări legate de statutul său de magistrat și de posibilitățile de a interveni la șefii celor doi (n.r. la șeful IPJ Iași chestor Costel Gâtlan) a fost înregistrat cu un telefon mobil de unul dintre polițiștii ”urecheați”, imagini care au apărut apoi în presă. Un film despre care Daniel Țicău, avocatul magistratului – fost șef al DIICOT – spune că a fost înregistrat și distribuit ilegal. ”Această înregistrare neautorizată și nelegală, făcută cu telefonul mobil, ajunge tot nelegal în grupuri de whatsapp ale poliției de unde este diseminată în spațiul public”, declara avocatul pentru EVZ.

Procurorul – cercetat de colegii de la CSM, polițiștii – martori într-un dosar penal

Imaginile – singurele care pot dovedi comportamentul procurorului – au stat atât la baza cercetărilor disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară împotriva lui Horodniceanu, cât și la originea declanșării cercetării celor doi polițiști de către șefii lor, dar și de ofițerii de la Control Intern.

Dosarul magistratului a ajuns pe masa CSM pentru două abateri disciplinare – ”încălcarea prevederilor legale referitoare la incomptibilități și interdicții” și ”folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii”.

Agentul șef Tudor Lupu și colegul său, agent Petru David sunt acum parte a unui dosar penal (108/P2023) aflat pe masa procurorilor de la Parchetul Curții de Apel Iași. În acest stadiu al anchetei, doar din postura de martori.

Cel puțin patru procurori ieșeni s-au autosesizat

Surpriza pentru cei doi agenți – deja trecuți printr-o primă cercetare în care au dat declarații amănunțite legate de acel eveniment – a venit în urmă cu câteva zile. Atunci, fiecare dintre ei a primit un telefon prin care a fost citat să se prezinte la Parchet pentru audieri. Și nu la unul ”obișnuit”, ci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

”Este vorba de o sesizare din oficiu a mai multor procurori ieșeni. Patru sau șase. Fiecare dintre ei a făcut câte o plângere în care se vorbește de abuz în serviciu și de divulgare de informații fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității. Acuzații care încă nu sunt îndreptate împotriva celor doi polițiști, dar pentru care se fac cercetări în acest dosar penal. Agenții au dat din nou declarații la parchet, aceleași pe care le-au dat și în ancheta șefilor și a celor de la Controlul Intern, care oricum erau deja la dosarul penal. Acum, ei sunt timorați, sunt speriați pentru că știu că nu au făcut nimic rău. Se întreabă de ce sunt iar cercetați, de ce există un dosar penal. <Cu ce am greșit ca un asemenea mecanism să fie declanșat împotriva noastră? Ne-am făcut doar datoria. Dacă ar fi dăm timpul înapoi, am acționa la fel>, asta spun ei acum”, au dezvăluit pentru Rețete și vedete surse apropiate anchetei.

Unul dintre agenți este consiliat psihologic

Presiunea uriașă care apasă acum pe umerii celor polițiști – implicați într-o anchetă penală de care este legat procurorul Daniel Horodniceanu, un nume ”greu” din magistratură – a făcut ca unul dintre agenți să aibă nevoie chiar de sprijin psihologic, emoțional. Asta în contextul în care în afara declarațiilor date din postura de matori în fața procurorilor, celor doi agenți li s-au confiscat telefoanele mobile care vor fi supuse unor expertize informatice. Analize tehnice prin care se încearcă depistarea modului în care înregistrările cu incredibila discuție nocturnă procuror-polițiști, o instrucție în toată regula pe care magistratul a făcut-o cu cei doi, au ajuns în spațiul public.

”Ambii lucrează normal, ca și până acum, așa cum sunt planificați, pe ture. Dar tensiunea este uriașă. Pentru a preîntâmpina o eventuală clacare psihică din cauza presiunii la care sunt supuși, unul dintre agenți a cerut să fie consiliat și din punct de vedere emoțional. Acum este într-un program de susținere psihologică”, au mai adăugat sursele noastre.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre