Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce sfânt a dat lumii calendarul din zilele noastre. La ”Exclusiv în România”

Ce sfânt a dat lumii calendarul din zilele noastre. La ”Exclusiv în România”
Cristian Tabără şi echipa sa ne invită să călătorim prin Dobrogea,  la „Exclusiv în România” de la TVR 1. Vom afla ce sfânt a dat lumii calendarul din zilele noastre.

Duminică, 25 octombrie, la ora 17.00, alături de Cristian Tabără şi colegii săi, vom călători spre Dobrogea. Ocazie cu care vom descoperi sfinţi ortodocşi de talie internaţională, precum Sfântul Dionisie Exiguul, cel care a dat lumii calendarul din zilele noastre, sau Sfântul Gherman, prietenul Sf. Ioan Casian. Lângă mănăstirea închinată lui, echipa de la  ”Exclusiv în Români” va ajunge  la Grotele Sihaştrilor, din rezervaţia naturală Canaraua Fetei.

Ce sfânt a dat lumii calendarul din zilele noastre

Cuviosul Dionisie cel Smerit sau Dionisie Exiguul (n. cca 470 – d. cca 545, Roma) a fost un cunoscut teolog din secolul al VI-lea, originar din Sciţia Minor (Dobrogea de astăzi).

Călugărul, matematicianul, traducătorul, scriitorul prezentat de biograful său, Cassiodor, ca fiind „de neam scit, dar de maniere întru totul romane, foarte priceput în ambele limbi (latină şi greacă), perfect cunoscător al Sfintei Scripturi şi al Dogmaticii”, este cunoscut pentru propunerea numărării anilor începând cu anul naşterii lui Iisus Hristos, sistem de numărare utilizat atât în calendarul iulian, cât şi în calendarul gregorian. Prăznuirea sa se face la 1 septembrie, în calendarul ortodox şi la 4 octombrie, în cel catolic.

”La «Exclusiv în România», ne oprim şi în mica localitate turcească Başpunar, cu pitorescul ei, demn de un sat – muzeu, dar nu îi neglijăm nici pe tătari. Îi vizităm la Techirghiol, le aflăm istoria, dar şi reţetele delicioase, pentru că nimerim în toiul unei sărbători locale, cu poveşti, preparate şi dansuri tradiţionale”, a povestit producătoarea Cristina Madgearu. Nu rataţi imaginile pline de culoare, duminica aceasta, la TVR 1.


Alegeri 2020. Se umple Parlamentul cu VIP-uri? Ce vedete candidează

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre