Și ce poate fi consumat mai repede decât o conservă delicioasă de pește? Trebuie să aveți mare grijă, pentru că vă puteți expune organismul la mari probleme.
Conservele de pește rămân preferatele românilor. Și nu doar pentru că au un preț bun pentru orice buzunar, dar și pentru că au un termen lung de valabilitate și sunt extrem de gustoase. Specialiștii vă recomandă însă să nu le păstrați la căldură sau într-un loc unde să bată lumina soarelui.
Mâncați o conservă desfăcută în maxim două zile
În plus, dacă ați desfăcut o conservă de pește și nu ați reușit să o mâncați odată pe toată, trebuie introdusă urgent la frigider și aveți grijă să mâncați cât mai repede, în maxim două zile. De ce trebuie să fiți foarte atenți la conservele de pește? Odată ce le desfaceți, chiar dacă le țineți la frigider, se poate dezvolta o toxină ce provoacă apariția botulismului, o afecțiune rară, dar care poate ataca sistemul nervos al organismului.
Care este simptomatologia bolii
Potrivit oamenilor de știință, simptomele se pot instala în decurs de 12 până la 36 de ore, după ce toxina intră în organism. Vă puteți confrunta cu gură uscată, dificultăți la înghițire, vederea se poate încețoșa, apare greața, vărsăturile și crampele abdominale, oboseală, insuficiență respiratorie. Și toate aceste lucruri se întâmplă pentru că toxina botulinică afectează controlul mușchilor din tot corpul. În cazurile foarte grave însă, se poate instala și paralizia.
Puneți resturile de conservă într-un bol
Pentru ca pericolul să fie îndepărtat, e foarte important după ce desfaceți o conservă să puneți peștele într-un bol și să aruncați cutia. Ar fi și mai bine dacă peștele ar fi depozitat într-un recipient de sticlă care să fie închis ermetic.
Cum evitați riscul apariției botulismului
Aveți grijă să nu consumați conserve care au termenul de expirare depășit sau cele bombate. Un nu hotărât și consumului conservelor de pește, dar și legume și carne făcute în casă, dar nu au fost sterilizate minim o jumătate de oră. Înainte de a face conserve acasă, spălați cât mai bine legumele, dar și mâinile. Nu mâncați alimente cu aspect și miros neplăcut.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook