În anul 2005, psihologul Cliff Arnall, fost profesor la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, a reușit să pună la punct o formulă menită să prezică cea mai deprimantă zi a anului și, în egală măsură, cea mai fericită zi din an. Ecuaţia lui demonstrează că a treia zi de luni din ianuarie este ziua în care nefericirea atinge cotele maxime. Așa cum poate vă amintiți, anul acesta, cea mai deprimantă zi a avut loc în data de 20 ianuarie.
Pentru a ajunge la această concluzie, psihologul a analizat o combinaţie de factori. El argumentează că vorbim de o ”depresie colectivă“ în a treia zi de luni din an, generată de condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate după sărbătorile de iarnă, dar și de cât timp a trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi, în plus, de nivelul scăzut de motivaţie.
În 2020, potrivit aceluiaşi calcul, cea mai fericită zi a anului corespunde datei de 19 iunie, a treia vineri din luna iunie. Cercetatorul britanic spune că e vremea ca azi să uitati de absolut toate grijile, de toate problemele financiare și să găsiti bucuria în lucrurile mărunte.
Formula psihologului Cliff Arnall după care s-a calculat data este următoarea: O + (N x S) + Cpm/T + He. Fiecare simbol reprezinta ceva, după cum urmează: ”O” înseamnă ”afara”, ”N”, reprezintă ”natura”, ”S” se referă la ”socializare”, în timp ce ”Cpm” adună amintirile verilor fericite și fără griji din copilărie, ”T” reprezintă temperatura aerului, vremea caldă instalată deja, iar ”He” aduce în discuție ”nerăbdarea că vine vacanța”.
Ce este fericirea
Fericirea este o stare mentală de bine, care este caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. De-a lungul timpului, diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale.
Diverse grupuri de cercetare, inclusiv psihologia pozitivă, au făcut eforturi întinse pe ani miulți de studiu, pentru a aplica o metodă științifică de a răspunde la întrebări despre ceea ce este ”fericirea” și cum am putea să o atingem. Inclusiv filozofii și marii gânditorii religioși au definit fericirea. Iar scriitorii au avut și ei ceva de spus în acest sens. Amintim cele rămase de la Lev Tolstoi: ”Fericirea este plăcere fără regret. Dacă vrei să fii fericit, fii fericit”.
Preotul iezuit și scriitorul Anthony de Mello a dat una din cele mai frumoase explicații ale fericirii: ”Există o singură cauză a nefericirii: falsele credințe pe care le ai în minte, atât de împrăștiate, răspândite și inerte încât nu te gândești niciodată că te-ai putea îndoi de ele”.
Sursa foto: Pixabay/ 4993578
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook