Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai bântuit teatru din Scoția. Fantoma Marelui Lafayette se plimbă nestingherită

Cel mai bântuit teatru din Scoția. Fantoma Marelui Lafayette se plimbă nestingherită
Dacă iubiți poveștile despre fantome, ar trebui să știți că una dintre ele se plimbă nestingherită și acum prin Festival Theatre din Edinburgh, Scoția. Povestea e tulburătoare.

În anul 1830 a luat naștere 9 Nicolson Street din Edinburgh, ce a devenit în timp Teatrul Festivalului. Locul este bântuit și acum de fantoma celebrului iluzionist Marele Laffayette, care a murit acolo în timpul unui spectacol.

Teatrul a avut parte de multe drame de-a lungul anilor

Teatrul a avut mai multe nume diferite de-a lungul anilor: Unedin Hall, Royal Amphitheatre, Alhambra Music Hall, Queen’s Theatre, Newsome’s Circus. Distrus de un incendiu și reconstruit, în 1892 a devenit Empire Palace Theatre, iar în iunie 1994 a primit numele de Teatrul Festivalului.

Teatrul a avut parte de multe drame de-a lungul anilor, iar din acest motiv a fost considerat cel mai bântuit teatru din Scoția.

Marele Lafayette, expert în vaudeville

Marele Lafayette, unul dintre marii iluzioniști ai lumii

Pe numele său adevărat Sigmund Neuberger, iluzionistul s-a născut la 25 februarie 1871 în München. Familia sa a emigrat în SUA, iar aici a început să învețe trucuri de magie. Cariera sa a început în taberele și orașele miniere, unde a învățat și a interpretat meseria de vaudeville (formă de divertisment de varietăți).

De-a lungul anilor, Sigmund Neuberger, care a adoptat numele de Marele Lafayette și-a dezvoltat talentul și a ajuns să fie cel mai bine plătit iluzionist al timpului său.

Cel mai urât iluzionist care a trăit vreodată

William Goldston, el însuși un iluzionist cunoscut, a declarat odată că Marele Lafayette a fost cel mai urât iluzionist care a trăit vreodată, pe care oamenii îl urau în mod deschis. Să fi fost adevărat sau omul era doar gelos pentru că Marele Lafayette câștiga 44.000 de lire sterline în fiecare an?

Bărbatul conducea chiar și un Mercedes și era pasionat de diamante, de ținutele frumoase și de stilul său de viață scump. Avea însă un prieten apropiat: iluzionistul Harry Houdini. Acesta l-a făcut cel mai fericit pe Lafayette în momentul în care i-a dăruit un cățeluș: o fetiță terrier care a primit numele de Beauty.

Marea iubire a iluzionistului

Beauty, cea mai mare iubire a iluzionistului Lafayette

Marele Lafayette nu s-a căsătorit niciodată, ba chiar au existat zvonuri că i-ar fi plăcut bărbații și singurul suflet pe care l-a iubit din tot sufletul său a fost Beauty. Cățelușa era atât de răsfățată încât avea parte de o cină cu cinci feluri de mâncare în fiecare zi.

Iar iluzionistul i-a făcut un cărucior pentru a nu fi nevoită să meargă prea mult. De asemenea, ea era întotdeauna așezată la loc de cinste în Mercedes. Când micuța a murit pe 2 mai 1911, iluzionistul a fost devastat.

Marele Lafayette și câinele său se aflau în Edinburgh, unde urma să concerteze la Empire Palace Theatre, când Beauty s-a îmbolnăvit brusc. Avea 15 ani, iar iluzionistul a îmbălsămat-o și a așezat-o pe pat, înconjurată de crini.

A cumpărat o întreagă parcelă funerară

Sigmund a decis că vrea să o îngroape pe Beauty și a contactat Cimitirul Piershill din Edinburgh, dar nu a fost primit. Marele Lafayette, însă, era obișnuit să obțină ce voia, așa că a cumpărat o întreagă parcelă funerară pentru 300 de lire sterline unde iubitul câine își doarme somnul de veci.

Când s-a făcut achiziția, iluzionistului i s-a pus o singură condiție: cimitirul cerea ca și el să fie înmormântat acolo după deces. El a fost de acord, chiar dacă locuia în Londra la acea vreme. A gravat o placă pentru Beauty pe care scrie: „Cu cât văd mai multe despre om, cu atât îmi iubesc mai mult câinele”.

A murit în teatru în urma unui incendiu

Festival Theatre, cel mai bântuit teatru din Scoția

Chiar dacă iluzionistul era în doliu, spectacolul trebuia să continue. A vizitat-o pe Beauty în fiecare zi de la înmormântarea ei, înainte de a repeta sau de a juca la teatru.

În timpul unei reprezentații, Marele Lafayette a schimbat locul cu un leu adevărat! De altfel, motivul pentru care acest iluzionist era atât de faimos era faptul că ținea spectacole cu animale reale. Pe 11 mai 1911 la teatru are loc un incendiu care a durat trei ore.

După ce incendiul a fost stins, o echipă de căutare au găsit mai multe cadavre arse. Marele Lafayette a fost identificat după inelele sale cu diamante și costumul său de pașă. De asemenea, a fost găsit și trupul bărbatului care era dublura sa de 25 de ani.

Urna cu cenușa iluzionistului a fost așezată între labele iubitei sale cățelușe

Celebrul iluzionist Houdini la mormântul Marelui Lafayette

Când Marele Lafayette a fost adus la locul său de veci, cortegiul a fost deschis de Mercedesul său în care se afla celălalt câine iubit de el, un dalmațian. Rămășițele sale au fost incinerate, iar urna a fost așezată între labele iubitei sale cățelușe Beauty.

Sigmund Neuberger, care a murit la vârsta de 40 de ani era evreu, dar rabinul din Edinburgh a refuzat să conducă orice ceremonie în care un bărbat și un câine să fie îngropați împreună. Așa că slujba a fost făcută de preotul local.

Fantoma Marelui Lafayette băntuie și acum teatrul

Și acum fantoma Marelui Lafayette bântuie teatrul în care a murit, iar diamantele de pe degetele sale strălucesc din când în când. De asemenea, fantoma unui leu bântuie teatrul, iar un răget asurzitor este auzit de multe ori în sala goală.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri