Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai titrat fotbalist al Planetei „s-a vândut diavolului”. Jurnalistul Khashoggi a făcut dezvăluiri înainte să fie asasinat

Cel mai titrat fotbalist al Planetei „s-a vândut diavolului”. Jurnalistul Khashoggi a făcut dezvăluiri înainte să fie asasinat
O investigație explozivă cu Lionel Messi în prim-plan zguduie lumea fotbalului. Căpitanul Argentinei este acuzat de legături strânse cu dictatorul saudit Mohammed bin Salman, unul dintre cei mai puternici oameni din lume.

The Athletic a redat toate conexiunile lui Messi cu saudiții. Este vorba despre contracte, vizite, reclame, urări de zile de naștere și, mai mult decât atât, spălarea imaginii saudite prin sport. Conducătorul saudit, alături de oficialii guvernului său sunt acuzați de încălcarea gravă a drepturilor omului: asasinate, dispariții, sechestrări și șantaj.

Messi, omul care îi ridică mingea la fileu lui Mohammed bin Salman

Cu toate acestea, unul dintre cei mai titrați fotbaliști ai Planetei nu s-a sfiit să își asocieze numele cu dictatorul saudit.

După ce Fondul Public de Investiții de la Riad a cumpărat clubul englez Newcastle, legătura cu Messi a făcut ca lumea să fie atentă la Arabia Saudită.

Anul trecut, „La Pulga” a semnat un acord de promovare a turismului în statul arab, după ce Cristiano Ronaldo a refuzat oferta 6 milioane de dolari anual. Messi a acceptat, suma fiind de cinci ori mai mare, adică 30 de milioane anual.

Va susține două candidaturi diferite?

Conform sursei citate, argentinianul s-ar putea afla în conflict de interese, deoarece țara sa va candida, alături de Uruguay, Paraguay și Chile, la organizarea Mondialului din 2030.

În același timp și Riadul își dorește acel turneu final, într-o candidatură intercontinentală, împreună cu Egipt și Grecia.

În acest sens, saudiții vor profita de imaginea lui Messi pentru a da un impuls propriului dosar, incluzându-l în proiectul „Vision 2030”. La un moment dat, jucătorul se va afla, probabil, la mijloc, susținând două candidaturi diferite.

 A promovat turismul

De mai multe ori, fotbalistul argentinian a fost în Arabia Saudită și a promovat zone superbe, fiind întâmpinat la Jeddah de prințesa Haifa Al-Saud, ministrul adjunct al turismului.

The Athletic aduce în discuție apropierea acestuia de unul dintre sfătuitorii lui Bin Salman. Este vorba despre Turki Al-Sheikh, fost bodyguard al lui MbS, devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai dictatorului, pe care l-a numit șef peste Autoritatea de Divertisment, cuprinzând și Comisia de Sport.

Înainte să fie ucis de serviciile secrete ale lui MbS în consulatul saudit din Istanbul, jurnalistul disident Jamal Khashoggi dezvăluia într-un interviu pentru Newsweek că Turki Al-Sheikh (TAS) este unul dintre cei doi consilieri ai lui Bin Salman.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Al-Sheikh are pe mână miliarde de dolari. Investiția la Almeria, club pe care TAS îl dirijează în Spania, e doar o parte infimă din suma totală.

Mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naștere

De asemenea, Lionel Messi i-a trimis un mesaj de felicitare sauditului în ziua când acesta a împlinit 40 de ani. În mai 2020 l-a susținut la un joc de fotbal caritabil pe PlayStation în care adversar i-a fost Saud Al-Suwailem, fost președinte al clubului Al-Nassr, patronat tot de Bin Salman.

Totodată, s-a îmbrățișat cu Al-Sheikh înaintea unui meci cu Almeria, iar gruparea iberică a postat poza pe social media, cu mesajul: „Cei doi lei”. A promovat în acest an festivalul „Riyadh Season”, sprijinit tot de oficialul saudit.

Un pion important în politica externă

Se pare însă că Messi ar fi oferit un ajutor mult mai important. El a sprijinit autoritățile de la Riad și în politica externă, influențând refacerea relației încordate cu Qatarul.

O relație extrem de încordată în ultimul deceniu, deși ambele state sunt aliate cu Statele Unite. Dar ambele luptă pentru a-și impune puterea în regiune.

Khalid Al-Jabri, un saudit ai cărui frate și soră sunt încă în spatele gratiilor la Riad, pentru a pune presiune pe tatăl lor, Saad Al-Jabri, fost ofițer de informații de elită, a vorbit cu jurnaliștii The Athletic despre Messi.

El a spus că nu este deranjat că fotbaliști ca Messi joacă pentru Arabia Saudită, însă nu acceptă un lucru.

„Am însă o problemă cu Messi folosit pentru a spăla imaginea saudită prin sport. S-a vândut diavolului”, a spus bărbatul.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre