Simona Ionescu / Redactor Șef

CIA, dată în judecată pentru spionaj! Agenția de informații a fost acționată în justiție de jurnaliști și avocați

CIA, dată în judecată pentru spionaj! Agenția de informații a fost acționată în justiție de jurnaliști și avocați
Până și agenția de informații americană va răspunde în fața justiției! CIA a fost dată în judecată de mai mulți jurnaliști și avocați, sub acuzația de spionaj.

Agenţia Centrală de Informaţii a Stetelor Unite (CIA) şi fostul ei director, Mike Pompeo, vor apărea în fața magistraților după ce un grup de jurnaliști și avocați i-au dat în judecată. Aceștia acuză că au fost spionați atunci când l-au vizitat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange (51 de ani), în perioada în care acesta era refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Ce reclamă jurnaliștii și avocații

Fapta s-ar fi petrecut în timpul mandatului lui Mike Pompeo (2017 – 2018). Reclamanții acuză că CIA a încălcat dreptul la intimitate al respectivilor jurnalişti şi avocaţi americani. Printre aceştia se află jurnaliştii Charles Glass şi John Goetz şi avocatele Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.

Aceștia susțin că, înaintea vizitei lor la Assange, li s-a cerut să predea echipamentele electronice companiei private Undercover Global S.L., care la acea vreme asigura securitatea ambasadei Ecuadorului la Londra, conform Reuters.

Acuzațiile împotriva lui Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks este acuzat de autorităţile americane că a pus în pericol agenţi şi surse militare. Assange a fost inculpat în luna mai 2019, pentru 18 capete de acuzare pentru „spionaj”, în baza unei legi votate în 1917 pentru a împiedica divulgarea de informaţii secrete în timp de război. Mai exact, este vorba despre  scurgerile de documente din 2010 și 2011, care conțineau informații despre războaiele din Irak și Afganistan.

Acesta a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după ce se refugiase timp de şapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra. Julian Assange a făcut apel la Înalta Curte din Londra pentru a bloca extrădarea sa către SUA, unde riscă 175 de ani de închisoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre