Simona Ionescu / Redactor Șef

COVID-19. Sindicaliștii acuză că polițiștii sunt trimiși fără echipament la persoane bolnave. Replica șefilor

COVID-19. Sindicaliștii acuză că polițiștii sunt trimiși fără echipament la persoane bolnave. Replica șefilor
Mai multe persoane aflate în spital, în izolare sau în carantină, au decis să plece acasă, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Polițiștii sunt trimiși la aceștia pentru a verifica dacă s-au izolat. Sindicaliştii din Poliţie acuză conducerea IGPR că îi expune intenţionat pe poliţişti riscului infectării cu coronavirus.

Tot mai multe persoane au cerut externare din spitale chiar dacă sunt bolnavi de COVID-19, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că plasarea obligatorie în izolare sau carantină în spital este neconstituţională, fiind încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale.

Sindicatele acuză că polițiștii sunt trimiși la persoane bolnave

Sindicaliştii din Poliţie acuză conducerea IGPR că, ”într-un heirupism de partid”, îi expune intenţionat pe poliţişti riscului infectării cu coronavirus, reclamând că sunt trimişi la persoane suspecte de coronavirus aflate în autoizolare, pentru semnarea unui proces-verbal, scrie g4media.ro.

”Conducerea IGPR, într-un heirupism de partid, îi expune intenţionat pe poliţişti riscului de a se infecta cu noul coronavirus. În ciuda prevederilor Deciziei CCR privind instituirea măsurii de carantină pentru situația de urgență de sănătate publică internaţională determinată de infecția cu COVID-19, fără nici un temei legal, polițiștii sunt trimiși să intre în contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domicilii. Acestora li s-au înmânat niste procese verbale care trebuie semnate și de către persoanele suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus. Aşa înţelege conducerea Poliţiei Române să îi protejeze pe poliţiştii din linia întâi , expunând-i intenţionat riscului de a fi infectaţi!”, anunţă Sindicatul Europol pe pagina de Facebook, prezentând procesul-verbal.

Conform sindicatului, unii dintre poliţişti s-au sesizat că solicitarea este abuzivă si au raportat că nu pot îndeplini astfel de sarcini fără fi dotaţi cu materiale care să le asigure protecţia, fiind prezentat raportul unui poliţist de la Roman.

Ce spune Poliția Română

”Pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizari:
Polițiștii acționează, încă din luna martie a.c., pentru limitarea răspândirii Covid-19, sens în care, la nivel național, conducerea Poliției Române a dispus măsuri pentru protejarea colegilor noștri, astfel că aceștia sunt instruiți permanent să poarte echipamentul de protecție ( mască și mănuși) și să se dezinfecteze după orice interacțiune cu o altă persoană. Această măsură este luată atât pentru siguranța polițiștilor și a familiilor lor, cât și pentru siguranța cetățenilor.

Una dintre atribuțiile care a revenit și Poliției Române, pe perioada pandemiei, a fost aceea de a verifica persoanele aflate în izolare la domiciliu și în carantină. În acest sens, de fiecare dată când polițiștii au fost la adresele avute în evidență, aceștia au fost instruiți să păstreze distanța socială și să interacționeze cu persoana verificată de la distanță.

Întrucât au apărut noi modificări legislative, care vizează domeniul nostru de competență, conform atribuțiilor, polițiștii sunt obligați să informeze cetățenii cu privire la aceste modificări (în acest caz, deciziile Curții Constitutionale) și, totodată, să le reamintească cum pot preveni încălcarea legislației în vigoare.

Astfel, polițiștii care au în evidență cetățeni aflați în carantină sau izolare, au fost instruiți să meargă la adresele acestora, echipați corespunzător, să le înmâneze un proces-verbal, prin care li se aduc la cunoștință cele mai sus menționate, care să fie introdus într-o folie de plastic, respectând distanța socială și să se dezinfecteze după această vizită.

Până la acest moment, la nivelul conducerii Poliției Române, nu s-a primit niciun raport prin care profesioniștii instituției noastre să refuze să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Rolul Poliției Române este acela de a fi alături de cetățeni și de a se asigura că aceștia sunt în siguranță. Vă reamintim că și noi, polițiștii, trăim în aceeași comunitate și siguranța cetățeanului este și siguranța noastră și a familiilor noastre.

Referitor la postarea apărută în spațiul public, precizăm faptul că respectivul reprezentant al sindicatului a dat încă o dovadă că nu urmărește beneficiul polițiștilor, ci doar să-și facă imagine în spațiul public. Această constatare se bazează pe faptul că acesta nu a încercat să afle informațiile exacte transmise de instituție, ci a preferat să dea o interpretare eronată. Mulțumim celorlalte sindicate care înțeleg că dialogul instituțional este în beneficiul polițiștilor.”

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre