Toate intervențiile scafandrilor implică foarte multă ore de antrenament, în care aceștia exersează coordonarea perfectă și atacuri pe apă, cu salt din avion. O echipă a Ştirilor TVR a filmat o misiune în Marea Neagră a scafandrilor militari din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” – Grupul Scafandri de Luptă EOD.
Specialiștii au arătat mai întâi cum s-au antrenat și au simulat un atac într-o zonă care este controlată de inamic. Trebuie să fie extrem de atenți la fiecare pas pentru că, odată ce au ajuns pe teritoriul adversarului, orice se poate întâmpla. În timpul exercițiului, militarii reușesc să preia controlul foarte repede. Și acest lucru se înâmplă datorită seriozității și antrenamentelor. Ei au la activ cursuri de supraviețuire și sunt trăgători de elită.
Scafandrii miliatri sunt pregătiți pentru a executa acțiuni în mediu maritim, lagunar, în mediu terestru și folosind aeronavele.
Tot într-o zonă a Mării Negre, scafandrii se pregătesc să neutralizeze o mină. Scenariul este următorul: au primit informația că a fost găsită o mină marină, au venit în zona respectivă, cercetează obiectul, iar dacă se confirmă că este o mină, trec la detonarea acesteia.
Locotenent Mihai Cătălin Lazăr, unul dintre scafandrii care au coborât sub apă și au neutralizat mina găsită în Marea Neagră, profesează de 5 ani. El a povestit că mina ar fi putut exploda oricând, chiar în mâinile celor care încercau să o dezamorseze.
A avut multe emoții și adrenalină: „Au fost niște emoții constructive atât pentru mine, cât și pentru toți ceilalți. Este liniște, ești doar tu cu colegii de lângă tine, este o senzație foarte interesantă, plină de adrenalină”, spune locotenent Mihai Cătălin Lazăr.
Căpitan-comandor Cătălin Gherghinescu este șeful secției de luptă scafandri EOD. Acesta a povestit cum o misiune poate dura chiar și zece ore, iar cea mai scurtă doar o oră și jumătate. Iar finalul țintit este același întotdeauna: „trebuie tăiat cablul roșu, ca în filme”, a explicat șeful coordonatorul misiunii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook