Simona Ionescu / Redactor Șef

Custodele Coroanei „taie și spânzură” în numele legii. Ultima decizie – evacuarea unei instituții

Custodele Coroanei „taie și spânzură” în numele legii. Ultima decizie – evacuarea unei instituții
Margareta a României, Custodele Coroanei Române, e pusă pe fapte mari. După ce, recent, a decis să execute silit Garda Forestieră Ploiești, acum cere evacuarea unei instituții care ființează de decenii în același loc.

Margareta a României este „Custode al Coroanei Române”, dar și cea care conduce Familia regală a României, după decesul tatălui ei, regele Mihai I, la 5 decembrie 2017. Acum, Custodele Coroanei Române cere evacuarea Ocolului Silvic care se află pe domeniul regal de la Săvârșin. Amintim că Familia Regală a intrat în posesia acelor terenuri și a domeniului în urmă cu 21 de ani, mai exact în anul 2001.

Este vorba de o  suprafață de 6,5 hectare, care include și un parc botanic. De altfel, acesta a și fost refăcut după ce a intrat în posesia casei regale.  După peste două decenii de folosință și proprietate, Custodele Coroanei a constatat că de fapt Ocolul Silvic se află pe domeniul Familiei Regale de la Săvârșin și nu mai este dispusă să treacă cu vederea acest lucru.

„Suprapunerea virtuală a două terenuri există atunci când din punct de vedere faptic, adică la fața locului și juridic, adică din punct de vedere al actelor de proprietate, nu se suprapun însă, din punct de vedere al cadastrului și cărții funciare, acestea figurează ca fiind suprapuse”, explică site-urile de specialitate, conform Evz.ro.  În prezent, Margareta a României a cerut evacuarea Ocolului Silvic de pe un teren aflat pe domeniul regal de la Săvârșin.

Custodele Coroanei Române s-a adresat instanței

Având în vedere că în acest caz e vorba de o suprapunere de terenuri, juriștii arată că există soluții legale pentru înlăturarea lor. De exemplu, proprietarii pot încheia o tranzacție pentru terenurile ce se suprapun. O altă variantă  constă în anularea unuia dintre cele două acte de proprietate, în măsura suprapunerii existente. Mai există și o a treia cale, și anume promovarea unei acțiuni în revendicare în ceea ce privește suprafața unde există suprapunerea; promovarea unei acțiuni în grănițuire, rectificarea documentațiilor cadastrale și a cărților funciare.

Se pare că Margareta a României, Custodele Coroanei, nu a ajuns la nicio înțelegere reprezentanții de la Ocolul Silvic, așa că a decis să se adreseze instanței. Judecătorii au stabilit ca primul termen al dosarului să fie pe 27 octombrie 2022.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre