Simona Ionescu / Redactor Șef

Delia Budeanu, o viață de războaie câștigate. „Nu dezertez și nu am refugii false. Am orgoliul să trăiesc fără anestezie”

Delia Budeanu, o viață de războaie câștigate. „Nu dezertez și nu am refugii false. Am orgoliul să trăiesc fără anestezie”
Se bucura enorm când tinerii îi spuneau „am crescut cu glasul dumneavoastră” și era convinsă că „televiziunea i-a luat și i-a dat în egală măsură”. Lucruri neștiute despre Delia Budeanu, frumoasa crainică a televiziunii.

Cu siguranță nu există român care să nu fi fost fascinat de frumusețea, carisma, vocea și talentul Deliei Budeanu. Pe 19 octombrie 2024, celebra crainică ne-a părăsit și a plecat într-o lume mai bună…

„Mama era foarte fină, blândă și bună, tata era un tip dur, ca o stâncă”

Dana Budeanu a văzut lumina zilei pe 28 mai 1949, iar copilăria a petrecut-o la casa de la țară a tatălui său, inginerul în pomicultură Gheorghe Moruju. Un nume cunoscut în România, fiind cel care a pus bazele Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voineşti și creatorul soiurilor „Frumosul de Voineşti“, „Deliciosul de Voineşti“ şi, mai târziu, „Generosul de Voineşti“.

A încercat să se bucure cât a putut de acei ani frumoși, dar s-a lovit mereu de duritatea tatălui. De altfel, când Delia Budeanu avea 12 ani, părinții s-au despărțit, iar fetița a plecat cu mama sa la Turnu Severin.

„Mama era extrem de cultivată, frumoasă şi foarte fină, blândă şi bună. Tata era un tip dur, ca o stâncă. El îmi impunea să fiu prima, să nu greşesc“, a mărturisit celebra crainică ea într-un interviu pentru „Adevărul“.

„Aveam o voce splendidă”

După terminarea școlii primare, s-a pregătit intens pentru examenul pentru Filologie de la Universitatea din Timişoara. deși își dorea enorm să devină cântăreață de operă. „Aveam o voce splendidă. M-a ascultat un mare profesor de canto din Bucureşti şi-a spus: «Vei fi a doua Melba!»”.

A rămas doar un vis, pentru că tatăl său i-a interzis cu desăvârșire. După două luni de facultate, din cauza unei colege s-a transferat la Cluj, iar acest moment a marcat-o. Și atunci a înțeles pentru prima dată cât pot fi oamenii de răi…

Delia Budeanu mai are o fiică din prima căsătorie

În ultimul an de facultate s-a mutat la București și, imediat după absolvire, s-a angajat la Radio România. S-a îndrăgostit de medicul Romulus Balaban, s-au căsătorit și din iubirea lor a venit pe lume fiica sa, Diana.

Un coleg de la Secția Tineret a anunțat-o la un moment dat că televiziunea organizează un concurs pentru un post de prezentatoare. S-a dus să-și încerce norocul și a câștigat. Pe 1 iunie 1970, românii au văzut-o pe micile ecrane, pe programul 2, pe Delia Budeanu.

Cea mai frumoasă crainică a televiziunii române… „Eram timidă, nu ştiam ce e aia o pudră… Când mi se aprindea becul roşu de la cameră, simţeam că mor. Mi se accelera pulsul, la fel şi respiraţia…”, a povestit vedeta.

„Eu mă gândeam la bunica, era m-a adorat necondiționat”

Delia Budeanu a vrut să devină cântăreață de operă

Delia Budeanu spunea că „televiziunea mi-a luat viața, 27 de ani, cei mai frumoși și mi-a dat popularitate. Deci suntem la paritate.

Dar a fost emblema unei televiziuni, reușind „să treacă sticla”. „Să-ți imaginezi că dincolo de sticlă este o ființă extraordinar de dragă ție, foarte apropiată, căreia îi spui. Eu mă gândeam la bunica, era m-a adorat necondiționat, bunica maternă. Asta am exersat în primii ani”, a mărturisit Delia Budeanu.

„Mi-a zis să înțeleg că sunt un înger, că ține foarte mult la mine, dar nu suportă rigorile mariajului”

La un an după ce a venit pe lume fetița ei, Diana, doctorul Balaban i-a cerut divorțul. „A venit la mine și mi-a spus că îl încorsetează mariajul. De pe o zi pe alta. Mi-a spus să nu mă supăr. Mi-a zis să înțeleg că sunt un înger, că ține foarte mult la mine, dar nu suportă rigorile mariajului. Și asta a fost”, s-a destăinuit crainica. Ea a rămas cu fetița să locuiască la socrii timp de șase ani.

„Doi ani mi-au trebuit să înțeleg că el nu mai este, am urât lumina soarelui, am urât tot ce era viu”

 

Iubirea adevărată a cunoscut-o atunci când l-a întâlnit pe jurnalistul Radu Budeanu, alături de care a trăit cei mai frumoși 19 ani din viață. „Dar într-o zi de 18 decembrie, a plecat de acasă după ce și-a faxat materialele și nu s-a mai întors.

Doi mi-a trebuit să înțeleg că el nu mai este. Am urât lumina soarelui, am urât tot ce era viu. Am străbătut acei doi ani într-un tunel înfiorător. După doi ani am simțit brusc că sunt bine.

„Radu a împlinit 18 ani a doua zi după înmormântare”

Într-o dimineață m-am trezit că mă îndrept spre mirosul cafelei și mi-am luat cățelușul și l-am dus în parc, și viața a început să aibă din nou parfum. M-a ajutat enorm fiul meu, datorită vârstei lui am trecut… Radu a împlinit 18 ani a doua zi după înmormântare.

Au fost momente cumplite pentru că în vara care a venit nu i s-a mai părut potrivit să meargă la școală. Tata nu mai era, se prăbușise tot. Iar eu a trebuit să devin leu. (…) Un singur lucru aș lăsa intact: cei 19 ani de căsătorie cu Radu Budeanu.

Cu soțul meu. Și Diana fetița mea… a plecat în Germania în 1990 a devenit o mică nemțoaică, e profesoară de pian și pe care o vizitez. (…) În viața asta am câștigat toate războaiele. Nu dezertez și nu am refugii false. Am orgoliul să trăiesc fără anestezie”, a mărturisit Delia Budeanu. Acum, Delia și Radu Budeanu s-au reîntâlnit. Și nimeni, vreodată nu va avea cum să-i mai despartă…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri