Simona Ionescu / Redactor Șef

Doctorul Ioan Pop de Popa a murit la 93 de ani. A făcut prima operaţie pe cord deschis din România

Doctorul Ioan Pop de Popa a murit la 93 de ani. A făcut prima operaţie pe cord deschis din România
O minte sclipitoare, o somitate, profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit, în Vinerea Mare. Este medicul care a facut prima operaţie pe cord deschis din România și autorul a zeci de invenții.

O somitate ne-a părăsit în Vinerea Mare. Academicianul Ioan Pop de Popa a făcut prima operație pe inimă și este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit. Odihnă veșnică!

Academicianul Ioan Pop de Popa a murit la 93 de ani

Academicianul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit, în Vinerea Mare. Este medicul care a facut prima operaţie pe cord deschis din România și autorul a zeci de invenții. A fost școlit în Statele Unite și apoi a făcut operații cu succes în țară. Ba, mai mult, a făcut operații în premieră:  a folosit valve de porc mistreț, artere artificiale.

O viață închinată salvării bolnavilor. Era elev când a făcut voluntariat în al Doilea Război Mondial. Așadar, a fost onorat și ca veteran de război. Înainte de a împlini 40 de ani, s-a școlit la Paris, apoi în SUA, pe chirurgie cardiovasculară.

Genialul medic a efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș. În acea vreme, doar Christiaan Barnard era singurul chirurg care făcea transplant de inimă, în toată lumea.

De aceea, profesorul Ioan Pop de Popa este considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

Profesorul Ioan Pop de Popa este considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi

Academicianul Ioan Pop de Popa, profesor pentru generații de chirurgi

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit. A scris istorie nu doar în medicină, dar și în societatea românească.

Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în anii ‘70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni. Apoi, a pus bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare.

Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).

Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său”, se arată în postarea FOBAC.


Michael Douglas în doliu. A pierdut o ființă dragă

1 Mai muncitoresc a devenit o zi banală din calendar. Fără parade grandioase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre