Simona Ionescu / Redactor Șef

Doi piloți care și-au ciocnit avioanele în aer au evitat un carnagiu la sol

Doi piloți care și-au ciocnit avioanele în aer au evitat un carnagiu la sol
Despre astfel de tragedii aviatice nu se vorbește chiar totul. Mai ales asupra piloților care au murit la manșă. Puțini știu sau se gândesc că pilotul și copilotul sunt singurele persoane dintr-un avion care știu ce urmează și cum se va sfârși în cazul unei prăbușiri.
Când simt că totul e pierdut și urmează prăbușirea, piloții încearcă să ducă avionul avariat cât mai departe de locurile în care, la sol, sunt aglomerări de oameni. Sunt antrenați și știu că aparatul lor ar lua multe vieți dacă va cădea peste case, magazine, străzi cu trafic. Așa s-a întâmplat azi, lângă Roma.
Două avioane uşoare de antrenament militar au intrat în coliziune în zbor şi s-au prăbuşit, marţi la prânz, la periferia Romei, Italia. Unul dintre aparate a căzut într-o zonă rezidenţială, dar între niște clădiri. Nu a făcut nicio victimă, nu a distrus niciun imobil, doar mașini parcate. Ambii piloţi au murit.
Cele două avioane s-au prăbuşit în zona Guidonia Montecelio, la periferia nord-estică a Romei, iar piloţii (42 și 48 de ani) au decedat, au declarat oficiali citaţi de agenţia de presă ANSA.
Avioanele uşoare, de tip SIAI-Marchetti 208, au intrat în coliziune în zbor şi s-au prăbuşit. Avionul U-208 este un aparat de zbor uşor, cu o singură elice, ce poate transporta, în afară de pilot, cel mult patru pasageri, cu o viteză maximă de 285 kilometri pe oră.
Avion prăbușit lângă Roma, pe câmp. Foto Twitter dariodangelo91
Unul dintre avioane a căzut pe un câmp, iar altul între clădiri, în zona Margherite, au declarat surse citate de cotidianul Il Messaggero.

Încă nu se știu cauzele impactului în aer

Avioanele aparţin Forţelor Aeriene italiene şi efectuau misiuni de antrenament. „Există informaţii că ar fi intrat în coliziune, din cauze care deocamdată nu se cunosc, şi s-au prăbuşit în apropierea aerodromului militar Guidonia. Cei doi piloţi au murit în impact. La faţa locului au intervenit imediat echipe de salvare. Nu au fost implicate alte persoane”, au comunicat Forţele Aeriene italiene.Piloții au făcut tot posibilul ca avioanele lor să nu se prăbușească într-o zonă mult mai aglomerată, evitând astfel o catastrofă umană. Locuitorii care au urmărit de la sol accidentul din aer au declarat că piloții au fost niște eroi că și-au dus aparatele cât au putut de departe de locul impactului.

Investigaţia este coordonată de Procuratura din Tivoli, dar vor participa şi procurori militari şi experţi ai Forţelor Aeriene.

În numele guvernului italian, premierul Giorgia Meloni a transmis cele mai profunde condoleanțe familiilor celor doi piloți și întregii forțe aeriene.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre