Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în politica românească. A murit unul dintre controversații miniștri ai Turismului. Care a fost marele său regret

Doliu în politica românească. A murit unul dintre controversații miniștri ai Turismului. Care a fost marele său regret
Veste tristă pentru politica românească. Unul dintre miniștri cunoscuți în Guvernul Năstase a trecut la cele veșnice. Avea 73 de ani.

Anunțul tulburător despre moartea lui Dan Matei Agathon a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

A fost perceput ca un om drăguț, elegant și pedant, iar vestea morții sale le-a adus multor români o lacrimă în colțul ochilor. Dan Matei Agathon, membru fondator al FSN, a fost director  în Guvernul României după 1989. Începând cu 1992 a fost ministru al Turismului și a deținut acest post și în perioada 2000-2004. Numele său a fost implicat în controversatul proiectul Dracula Park, inițiat alături de Adrian Năstase.

Investiția a fost evaluată la peste 40 milioane de dolari

Dracula Park ar fi urmat să se întindă pe o suprafață 50 de hectare, în zona cetății medievale a Sighişoarei, pe platoul Breite. Cât privește investiția, aceasta s-a ridicat la valoarea de peste 40 milioane de dolari. Atât Dan Matei Agathon, cât și Adrian Năstase și Cosmin Gușă au investit atunci bani în proiect și le-au sugerat românilor să le urmeze exemplul.

Dan Matei Agathon a plecat la Ceruri…

Dracula Park a fost marele său regret

De altfel, proiectul turistic Dracula Park a fost și marele regret al lui Dan Matei Agathon. “Da, e cel mai mare regret al meu. Că nu s-a întâmplat. Și știți de ce? Pentru că era prea bun. Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta”, a mărturisit acesta anul trecut pentru Digi24.

„De politică nu-mi e dor”

Tot atunci, fostul ministru al Turismului a mărturisit că nu stă deloc bine cu sănătatea și că „de politică nu-mi e dor. Aștept să-i fie ei dor de mine”. Chiar dacă era pensionar, acesta mai avea două locuri de muncă.

Era angajat la Consiliul Economic și Social (for consultativ care cuprinde membri ai guvernului, patronatelor și sindicatelor), dar și în Consiliul de Administrație la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și conferențiar la Universitatea Tomis din Constanța.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre