Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în presa românească. Celebrul jurnalist care l-a înfruntat pe Ion Iliescu a murit la 61 de ani

Doliu în presa românească. Celebrul jurnalist care l-a înfruntat pe Ion Iliescu a murit la 61 de ani
Presa românească este, din nou, în doliu. Celebrul jurnalist care l-a înfruntat pe Ion Iliescu s-a stins din viață duminică, 30 ianuarie 2022. Astăzi, când e condus pe ultimul drum, ar fi împlinit vârsta de 61 de ani.

Potrivit presei constănțene, jurnalistul Paul Pârvu era internat de mai multe săptămâni, după ce a fost confirmat cu COVID-19.  Din păcate, el a făcut o formă severă a bolii. El este cunoscutul ziarist care a avut curajul să îl înfrunte pe Ion Iliescu, iar în replică, fostul președinte al României i-a zis „măi animalule!”.

Mulți dintre români își amintesc acel episodul din vara lui 1992. Era Ziua Marinei, 15 august. De atunci, expresia lui Iliescu, „măi animalule!” a făcut ocolul României. „De ce strigi, bă, ca animalu’?” – așa a sunat  celebra replică a lui Ion Iliescu, pe care i-a dat-o, la Constanţa, jurnalistului Paul Pârvu, în timpul vizitei prilejuite de Ziua Marinei, acum 19 ani. De atunci, expresia a rămas în mentalul colectiv. Și nu de puține ori Ion Iliescu a fost numit şi Preşedintele „măi animalule”.

Paul Pârvu a fost patron de presă, trei săptămâni

Jurnalistul căruia i-a fost adresată expresia era un reporter al ziarului Telegraf, Paul Pârvu. În ultimii ani, Paul Parvu a lucrat în presa digitală. Deşi era absolvent al Facultăţii de Drept, Paul Pârvu nu a profesat niciodată în specializarea sa. L-a atras în schimb marea. Pentru o scurtă perioadă de timp și-a permis „luxul” de a fi și „patron de presă”. În primele zile ale Revoluţiei, mai exact în data 27 decembrie 1989, el a lansat săptămânalul „Înainte”. Acesta, însă, a rezistat numai trei numere din cauze financiare și pentru că, la vremea aceea, ziarul se vindea din mână, pe străzi, chiarde către cei care îl scriau.

Paul Pârvu a continuat însă să profeseze ca jurnalist. Și a făcut această meserie cum a știut el mai bine. Nu doar că l-a scos din minți pe preşedintele Ion Iliescu, la Ziua Marinei de acum 19 ani, dar, de-a lungul deceniilor în care a practicat meseria de ziarist i-a pus la index pe toți politicienii care s-au perindat la conducerea administraţiilor locală şi judeţeană.

De la apelativul celebru cu care i s-a adresat președintele, s-a ales  și cu un cântec. Cristian Pațurcă i-a compus și o melodie intitulată exact așa, „Măi, animalule”. Paul Pârvu este condus astăzi pe ultimul drum, la cimitirul din Agigea. Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: Ziua de Constanța

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre