Simona Ionescu / Redactor Șef

Dosar greu. Un fost ministru și finul său, judecați pentru corupție

Dosar greu. Un fost ministru și finul său, judecați pentru corupție
Începe procesul în dosarul în care unul din foștii miniștri ai Finanțelor e acuzat de luare de mită. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea judecării pe fond. Este vorba de zeci de milioane de euro.

A fost dispusă începerea judecării pe fond a lui Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor în primul din cele două guverne Tăriceanu și din nou în guvernul Boc II. Acesta a fost acuzat de DNA de luare mită, dar și de trafic de influență în legătură cu un proiect de reabilitare a unor  tronsoane de cale ferată.

ÎCCJ a dispus această măsură astăzi, luni, 15 iunie 2020 următoarele: ”În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu şi Cristian Alexandru Boureanu.

Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Mircea Ionuţ Costea, Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu, Mihaela Mititelu, Cristian Alexandru Boureanu şi Constantin Dascălu”. Minuta deciziei poate fi atacată în termen de 3 zile.

În 15 noiembrie 2019 Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, fapte care au avut loc între anii 2005 – 2017, conform unui comunicat transmis de DNA. La mijloc e vorba de  plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, sub titlul de comisioane, din partea unei companii străine, arată procurorii.

Ca să se piardă urma banilor, aceștia au fost virați în conturile unor oficiali români sub pretextul lichidării unor contracte privind încheierea și executarea lucrărilor de reabilitare a unor linii de cale ferată, notează Evz.ro.

Și finul lui Vlădescu, fostul deputat Cristian Boureanu, apare în același dosar, acuzat de trafic de influență. Alături de cei doi, au fost trimiși în judecată și cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank), pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, alături de Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor), pentru luare de mită.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre