În România nu există nici o lege care spune că femeile nu pot aduce copii pe lume acasă, dar nici moașele, nici asistenții medicali nu au voie să asiste la o naștere în altă parte decât în spital sau într-un cabinet medical autorizat.
Chiar dacă medicul care i-a urmărit sarcina i-a indicat să nască într-un spital, o gravidă în vârstă de 42 de ani din Piatra Neamț nu a ținut cont de sfaturile acestuia și a decis să aducă pe lume bebelușul în apartamentul în care locuia. Ea a fost ajutată de o femeie pe care o cunoscuse pe internet, care spunea că e moașă, și de soțul său.
Poliția a deschis anchetă pentru ucidere din culpă
Din nefericire, în timpul nașterii au apărut complicații. Soțul a chemat ambulanța cu întârziere, iar când medicii au sosit, mama care adusese pe lume o fetiță, se afla în stop cardiorespirator.
„Echipajul a găsit pacienta în stop cardiorespirator. Au acordat măsurile necesare, au resuscitat, după o perioadă de 30 de minute pacienta a revenit la ritm sinusal și a fost transportată la spital.”, a declarat Brândușa Pavlidis, medic-șef UPU SMURD Piatra Neamț.
Din nefericire, după două zile, femeia s-a stins. Bebelușul a fost norocos, fiind îngrijit în spital. Poliția a demarat o anchetă in rem, pentru ucidere din culpă, soțul mărturisind oamenilor legii că a „fost dorința ei să nască acasă și eu nu am avut niciun cuvânt de spus”.
„Toți medicii au indicat operație cezariană”
Reprezentanți ai spitalului din Piatra Neamț susțin însă că soțul și „doula” (n.n. persoană care face mai ușoară nașterea, e apropiată de gravidă, o îndrumă, dar nu e un cadru medical acreditat) au întârziat nepermis anunțarea ambulanței. „Avea o afecțiune pe care o ascundea din jenă, din pudoare, a dorit foarte mult să nască la domiciliu.
Ea și-a monitorizat corect sarcina și toți medicii ginecologi la care a fost pe parcursul sarcinii, toți au indicat operație cezariană, fiind vorba despre o primă sarcină la 42 de ani.”, susține prof. univ. Doctor Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași.
O altă gravidă este în stare gravă, la spital
O altă tânără, de 34 de ani, a făcut aceeași greșeală și a născut acasă. Este cu atât mai tulburător, pentru că acesteia i s-a făcut cezariană la domiciliu de soț și soacră, folosindu-se ustensile cumpărate de pe internet. Femeia a fost tăiată pe abdomen și copilul scos, dar a făcut hemoragie masivă și soțul a sunat la 112.
Când echipajul de pe ambulanță a sosit, a găsit bisturiul, pansamente sterile, pense și alte ustensile necesare unei astfel de intervenții chirurgicale. Din fericire, mama și copilul au ajuns la spital, iar femeia se află la terapie intensivă, în stare stabilă. Soțul femeii susține că nu și-ar fi propus ca bebelușul să vină pe lume acasă.
„Au premeditat că sunt pregătiţi din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”
„O plagă în zona perineală care a fost, din declaraţiile pacientei, executată de către soţ. Ei s-au pregătit din timp făcând comandă de pe Internet de tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta cu soţul, de la început au premeditat că sunt pregătiţi, din cauză că au lucrat în străinătate ca asistenţi medicali”, a mărturisit Alexandru Pătraşcu, managerul Spitalului din Târgu Neamţ.
„Avem de-a face cu un prognostic nefavorabil materno-fetal”
În ultima perioadă, tot mai multe femei refuză ajutorul medicului și vor să nască acasă, fără să se gândească la riscurile mari atât pentru ele, cât și pentru bebeluși. „Riscurile se referă la cele de tip infecțios, de tip hemoragic, riscuri asociate prematurității, insuficiența respiratorie a nou-născutului și, practic, în aceste situații, prognosticul este unul sumbru și poate fi fatal în final.
Paciente neinformate, nedispensarizate, care nu înțeleg riscurile. Se informează din surse nesigure, de pe Internet și în această situație avem de-a face cu un prognostic nefavorabil materno-fetal”, spune dr. Alexandru Baroș, medic primar obstetrică ginecologie SUUB.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook