Eeste posibil să fii obeză metabolic și să nu știi asta. Greutatea nu îți determina neapărat starea de sănătate. Calculele legate de indicele de masă corporală sunt limitate, deoarece este un raport între greutatea și înălțimea unei persoane, care nu face diferența între mușchii mai grei și grăsimea mai ușoară. Practic, înseamnă să fii „skinny făt” (în traducere, „slabă grasă”).
Ce înseamnă să fii „skinny fat”?
Obezitatea este o afecțiune complexă, nutrițional-metabolică, care este caracterizată printr-o depozitare în exces a grăsimii corporale. Persoanele obeze au o greutate care nu corespunde înălțimii lor. Procentul adipos (de grăsime) depășind 33% în cazul femeilor și 25% în cazul bărbaților.
Termenul de „skinny fat” a început să devină popular în 2015, după ce revista Time a scris un articol despre americani cu o greutate normală, dar probleme de sănătate mari. Inflamație generalizată, diabet zaharat, colesterol ridicat, hipertensiune, sindrom metabolic.
Câte dintre noi nu au o prietenă slabă, care pare a avea un metabolism magic, mănâncă tot ce vrea, nu face niciodată mișcare și nu pune un gram pe ea? Ei bine, revista Time scria atunci că aparențele înșală. Într-o cultură obsedată de greutate și persoanele slabe pot fi bolnave. Iar prietenă care mănâncă gogoși la micul dejun, rade o ciocolată întreagă la desert și nu numără niciodată caloriile nu trebuie invidiată, ci trimisă la doctor!
Obezitatea metabolică nu se vede, nu se simte, dar te poate doborî oricând!
Din punct de vedere medical, o persoană obeză metabolic are o greutate normală pentru înălțimea ei, dar riscă să sufere de aceleași boli și afecțiuni că cineva supraponderal. O alimentație bogată în zahăr adăugat are numeroase consecințe negative (zahăr care este ascuns în anumite alimente, dându-ți dependență foarte ușor), multe alimente procesate și o lipsă a sportului în viața ta sunt motive de îngrijorare.
Motive care cresc factorii de risc pentru depozitele de grăsime în exces pe organele abdominale. Această grăsime viscerală din jurul inimii, rinichilor și intestinelor este cea mai periculoasă și poate fi un ucigaș tăcut. Obezitatea metabolică nu se vede, nu se simte, dar te poate doborî oricând!
Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât cea subcutanata
Grăsimea viscerală este mai periculoasă decât cea subcutanata (cum este și omniprezentă celulita). Aceasta are alte origini, au descoperit cercetătorii într-un studiu din 2014. Grăsimea din jurul organelor vitale este derivată dintr-un tip de celule specifice (provenite din gena W1t), regăsite în embrionul uman, în timpul dezvoltării intrauterine. Această genă începe să se exprime în stadiile târzii ale sarcinii și celulele respective continuă să acționeze ca sursă de grăsime viscerală la maturitate, când sunt influențate de factorii externi (ca alimentația și stilul de viață sedentar).
Diferența dintre cele două tipuri de grăsimi este făcut adesea pe ideea mere vs. pere. Dacă ai un corp în formă de măr, atunci acumulezi grăsime în zona burții (grăsime viscerală). Dacă semeni cu o pară, atunci șoldurile și coapsele sunt zonele tale problemă (grăsime subcutanată).
Sursă: sanovita
Există și o altă lume? Experiențe aproape de moarte
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook