Simona Ionescu / Redactor Șef

Emil Cioran a devenit personaj de benzi desenate

Emil Cioran a devenit personaj de benzi desenate
Povestea vieții  filosofului român Emil Cioran a devenit mai accesibilă publicului larg. Tocmai a fost publicat un volum aparte, cu desene.

Filosoful român Emil Cioran a devenit personaj de benzi desenate, în Franța. Filozof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, Cioran ( 1911 – 1995)  a trăit până la moarte în Paris, fără să ceară însă cetățenia franceză. Acum el a devenit personajul celui mai nou volum de benzi desenate. Cartea a apărut în luna martie la editura Rivages, informează site-ul Fnac.com.

Informația a fost transmisă și de ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. Intitulată „On ne peut vivre qu’a Paris” (n.r. – Nu putem trăi decât la Paris), cartea beneficiază de ilustraţiile lui Patrice Reytier.

Emil Cioran a devenit personaj de benzi desenate

Volumul grupează zeci de aforisme ale lui Cioran, cele mai multe inedite. Acestea au fost descoperite de autor în arhivele Centrului Naţional al Cărţii.  Informația e punctată într-o postare pe Facebook a ambasadorului român în Franţa, Luca Niculescu.

„Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, „devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, după Paul Valéry”, după cum scrie în prefață. Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise.

Emil Cioran a devenit personaj de benzi desenate

Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism. „În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar”, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: „ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înșine”. Ori, ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară: „nici un muritor nu ar putea sta în picioare dacă nu s-ar crede centrul Universului”.

Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, spune : „Omul a ajuns, în cele din urmă, într-un stadiu în care merită să dispară”. Desenele lui Patrice Reytier sunt grațioase și delicate. Cioran e îngândurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamnă”, scrie ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

Filosoful cu impermeabil cu gulerul ridicat

Cum e portretizat Emil Cioran în acest volum de benzi desenate? Poartă deseori un impermeabil cu gulerul ridicat. „Se plimbă, merge, bate la pas orașul, e un fel de „ultim pieton” într-un Paris al anilor 60”, mai arată Nicolescu.

Pe coperta a patra, într-unul dintre puținele desene în care filozoful nu e singur, apare un dialog. „Nu putem trăi decât la Paris?”, îl întreabă interlocutorul, în față la Sacré-Cœur. „Da, răspunde Cioran, e locul ideal pentru a-ți rata viața”.

„Supranumit Diogene al secolului XX, atât pentru comentariile sale cinice, cât şi pentru refuzul său de a primi distincţii, Cioran devine aici un personaj de benzi desenate, un Tintin al filosofiei”, îl descrie pe filosoful român stabilit în Franţa site-ul Fnac.

Sursa foto: Facebook / Luca Niculescu

Beyoncé a făcut istorie. Ce record a realizat artista

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre