Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat care vor fi regulile și ce se va întâmpla cu elevii care, din motive de sănătate, ratează prima sesiune de examen.
Evaluarea naţională 2020. Ce se întâmplă cu elevii cu temperatură
Elevii de gimnaziu care vor avea temperatura peste maximul admis, adică 37,3 grade Celsius, vor fi în izolare sau în carantină din cauza pandemiei de Covid-19, ori din motive de sănătate nu pot participa la prima sesiune de examene, se vor putea înscrie ulterior la o sesiune specială.
Ce se va întâmpla cu cei care, de exemplu, au apucat să dea o probă sau două din prima sesiune, iar la a treia sunt respinși în urma triajului epidemiologic din cauza temperaturii peste maximul admis?
Ministrul Monica Anisie a explicat într-un interviu la Digi 24 că la sesiunea specială vor relua examenele de unde au rămas. „Este foarte important să ştie elevul şi părintele că nu va mai relua un examen dat. Dacă deja a susţinut prima probă de Limba şi literatura română pe 15 iunie la Evaluarea naţională şi la proba de Matematică să spunem că are temperatură peste 37,3 grade, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea iar proba de Limba română. Reiau examenele din punctul în care au rămas”, a explicat ministrul Educației, la digi24.ro.
Evaluarea naţională 2020. Examenul cu sesiunea specială
Elevii care au ratat o probă din motive medicale vor avea șanse egale cu ceilalți, a dat asigurări Monica Anisie. De exemplu, în cazul elevilor de clasa a VIII-a, probele sesiunii speciale se încheie la 4 iulie, iar prima etapă a admiterii la liceu începe la 10 iulie.
Evaluarea naţională 2020. În ce condiții se desfășoară examenele?
Pe elevi îi așteaptă reguli stricte de la intrarea pe poarta școlii. Vor trece printr-un triaj epidemiologic în cadrul căruia li se măsoară temperatura, apoi vor fi conduși spre sălile de examen. În fiecare unitate de învățământ va fi un cadru medical. Atât elevii, cât și profesorii vor purta mască pe tot parcursul testării. În clase, vor fi mai puțini elevi, astfel încât să se poată asigura distanțarea în bănci.
Evaluarea naţională 2020. Înscrierea la liceu
După examenul de Evaluare națională, elevii care vor să învețe la licee din alte orașe se vor putea înscrie și online. Se vor evita, astfel, cozile imense pe care le formau sutele de elevi din provincie care voiau să prindă un loc la licee din marile orașe.
Evaluarea naţională 2020. Calendarul probelor
Evaluarea națională începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă de Limba și Literatura Română; pe 17 iunie este proba scrisă la Matematică, pe 18 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă, iar pe 22 iunie se afișează rezultatele.
Săptămâna 23-27 este destinată contestațiilor și afișării rezultatelor finale. În contextul epidemiologic actual, pentru prima dată, Ministerul Educației a stabilit organizarea de sesiuni speciale ale acestor examene. La Evaluarea națională, sesiunea specială începe pe 29 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook