Simona Ionescu / Redactor Șef

Fără precedent. Creatorul de modă Ralph Laurent, în scandal cu soția președintelui Mexicului

Fără precedent. Creatorul de modă Ralph Laurent, în scandal cu soția președintelui Mexicului
Unul dintre cei mai importanți creatori de modă americani este acuzat de plagiat. Soția președintelui mexican spune că designerul a copiat motive indigene pentru o piesă vestimentară.

Soţia preşedintelui mexican, Beatriz Gutierrez, care este istoric de profesie, l-a acuzat pe creatorul de modă american Ralph Lauren că a plagiat motive indigene pentru crearea unui cartigan, potrivit AFP.

Beatriz Guttierrez a postat un mesaj pe contul său de Instagram în care atrage atenția creatorului de modă să repare greșeala, adăugând o fotografie cu o piesă lucrată de comunități indigene din Mexic și care seamănă izbitor cu haina realizată de Ralph Laurent.


„Ascultă Ralph: am remarcat că îţi plac mult motivele mexicane (…). Totuşi, prin copierea acestor modele, plagiaţi şi, după cum ştiţi, plagiatul este ilegal şi imoral”, a scris soţia preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador pe contul său de Instagram.
Gutierrez a însoţit mesajul ei cu o imagine a unei veste colorate ce poartă eticheta „Ralph Lauren”. Haina, publicată pe diferite site-uri ca fiind un „cardigan în dungi cu brâu”, costă în medie 300 de dolari, a constatat AFP.

„Sper că veţi face o reparaţie comunităţilor indigene care fac această muncă cu dragoste şi nu pentru profit şi milionari”, adaugă ea.

Soția președintelui mexican susține că motivele folosite în hainele pentru marca americană corespund desenelor comunităţii Contla (centru) şi Saltillo (nord).

Se cere menționarea comunității din care provin

În Mexic, legea privind drepturile de autor dispune ca toate operele considerate ca populare sau artizanale să fie respectate şi solicită menţionarea clar a comunităţii autohtone din care provin în cazul utilizării pentru comercializare.

În 2021, Mexicul a depus plângere contra companiilor de modă, precum societatea chineză Shein, cea spaniolă Inditex şi societăţile americane Anthropologie şi Patowl, pentru că au folosit motive mexicane în creaţiile lor.
În 2020, Mexicul a formulat o plângere împotriva designerului francez de modă Isabel Marant, care ulterior şi-a prezentat scuze guvernului şi unei comunităţi indigene din Michoacan (vest).

În 2019, Ministerul Culturii a indicat că societatea Carolina Herrera, creatoare de modă venezueleană cu sediul în Statele Unite, a reprodus broderii colorate ale comunităţii Tenango (centru).
În Mexic trăiesc 56 de grupuri etnice, ceea ce îi conferă o bogăţie uriaşă în materie de artizanat, în special de textile şi broderii.

Designerul american este unul dintre cei mai mari creatori de modă din lume, iar piesa centrală a imperiului său este un banal tricou cu guler, Polo Ralph Lauren.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre