Simona Ionescu / Redactor Șef

Fotbalistul român care aplaudă cecenii că își omoară femeile, acum spune că îi este rușine să mai iasă pe stradă

Fotbalistul român care aplaudă cecenii că își omoară femeile, acum spune că îi este rușine să mai iasă pe stradă
Fotbalistul internațional Daniel Pancu a lăsat întreaga țară cu gura căscată. Acesta a declarat nonșalant că îi apreciază pe ceceni, deoarece ei își pot ucide femeile. Sunt tradiții și valori sănătoase, în accepțiunea sa.

Daniel Pancu i-a lăudat pe cecenii care-și păstrează tradițiile, spunând că este de acord inclusiv cu faptul că au libertatea de-ași ucide femeile oricând poftesc. În interviul acordat presei, acesta a spus: „Acolo poți să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva, dar mi se pare că ei își păstrează niște tradiții cu care eu sunt de acord. Asta e viziunea mea despre viață! Nu putem să mai fim niciodată ca ei. Noi am pierdut multe lucruri pe parcurs”, a spus fotbalistul pentru Fanatik.

Daniel Pancu a făcut declarații șocante.

Fostul jucător la Terek Groznîi s-a gândit, în cadrul aceluiași interviu, să aducă elogii liderului cecen Ramzan Kadîrov:

„Îl respect enorm pe Ramzan Kadîrov. Problemele cu războiul mă depășesc și nu vreau să fac comentarii politice. […] Eu nu știu de atentate sau crime, dar nu mă miră cu nimic. E un om foarte credincios și fidel legilor Islamului”.

Actele „demne de respect” ale liderului cencen

Ramzan Ahmatovici Kadîrov este un om politic de origine cecenă, membru al Biroului Consiliului Suprem al Partidului „Rusia Unită”, președinte al Republicii Cecenia din februarie 2007. Este fiul primului președinte al Republicii Cecenia, Ahmad Kadîrov.

Ramzan Kadîrov este cel mai bogat și mai influent om din republică, având controlul unei miliții private din care fac parte așa-numiții kadârovțî. Această miliție care a servit ca forță de securitate privată a lui Ahmad Kadîrov a fost acuzată de Human Rights Watch de răpiri și chiar asasinate la comandă.

Armata cecenă este faimoasă pentru acte de cruzime. În prezent, s-a alăturat Rusiei în invazia Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă din septembrie 2003 candidatul la alegerile prezidențiale din Cecenia, Malik Saidullaev, a declarat că subalternii săi sunt răpiți, persecutați și torturați de oamenii lui Ramzan Kadîrov. Și alți oameni politici și de afaceri importanți au adus acuzații de același fel la adresa lui Kadîrov. Potrivit organizației „Memorial”, în intervalul 2006-2008 au fost înregistrate peste 250 de răpiri, 15 dintre acestea soldându-se cu moartea celor răpiți.

Pancu, arătat cu degetul și înlăturat din campanii

Fostul fotbalist a rămas, pentru început, fără contractul de publicitate cu o companie de pariuri.

„În urma unor declarații publice care contravin în totalitate valorilor brandului Superbet, conducerea companiei anunță încheierea oricărei colaborări cu Daniel Pancu, începând chiar de astăzi, 5 martie a.c. Ne delimităm cu fermitate de orice fel de declarații care, din ignoranță sau rea voință, nu țin cont de dramele trăite de poporul ucrainean. La fel de ferm ne delimităm de felul în care Daniel Pancu face referire la modul de a înțelege tradițiile cecene, asociindu-le cu acte de violență împotriva femeilor.

Toate campaniile în care este utilizată imaginea fostului nostru ambasador Daniel Pancu au fost oprite de la difuzare. Din considerente tehnice, pot exista unele întârzieri în implementarea acestei decizii, dar toți partenerii noștri din media ne-au asigurat că vor pune în practică hotărârea noastră în cel mai scurt timp.

Echipa Superbet este fondată pe un set de valori fundamentale, incompatibile cu ura și violența, de orice fel. Toate declarațiile lui Daniel Pancu sunt un derapaj major de la acest set de valori”, a transmis compania.

Scuza lui: „Voiam să spun și că nu sunt de acord, dar nu am mai continuat”

„Nu am fost niciodată mai trist și mai supărat. Abia am dormit câteva ore. Numai criminal de război nu fusesem făcut.

Da, sunt cuvintele mele. Dar a fost o frază neterminată din partea mea. Am trăit un an și jumătate acolo, m-am simțit foarte bine, mi-a plăcut spiritul lui Terek, mi-a plăcut atitudinea cecenilor. Singurul lucru pe care-l regret e legat de acea declarație. Am vrut să spun că știu foarte bine care sunt metodele lor și că le înțeleg pentru că am trăit. Voiam să spun și că nu sunt de acord, dar nu am mai continuat.

Eu înțeleg pentru că am trăit acolo. Dar cum să fiu de acord cu moartea? Doar am lăsat o frază neterminată. Le înțeleg, dar nu sunt de acord. Înțeleg pentru că așa sunt cei de acolo. Dacă îi cunoști, îi înțelegi. I-am cunoscut foarte bine. Mai degrabă am vrut să spun că eu cunosc acele lucruri. Asta am vrut să spun, că eu cunosc foarte bine acele lucruri. Asta trebuia să spun.

Acum îmi e rușine să ies pe stradă, nu știu unde să mă ascund. Toată lumea își dă cu părerea din cauza unei diferențe de nuanță. Acum sunt criminal de război. Problema e că acum e război, eu am spus asta. Am mai vorbit pe tema cecenilor, am vorbit despre lucrurile care se întâmplă acolo. Doar am relatat ce se întâmplă acolo”, a spus Daniel Pancu în emisiunea „DigiSport Matinal”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre