Potrivit informațiilor oferite de medicii endocrinologi, numărul celor suferinzi de bolile tiroidiei este în creștere. Statisticile arată că în România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei.
Când glanda tiroidă nu mai funcționează cum trebuie, e semn că e nevoie să mergeți urgent la un medic. Considerată „creierul” organismului, glanda tiroidă se ocupă de buna funcționare a sistemului cardio-vascular și are grijă de temperatura optimă a corpului.
În cazul în care hormonii o iau razna, se instalează nivelul crescut al colesterolului dar și al trigliceridelor, retenția de lichide, precum și astenie, pulsul rar, pielea uscată şi rece, constipaţie, tulburări de menstruaţie, scăderea libidoului. Semne ale dereglărilor tiroidei sunt și stările de nervi persistente dar și oboseala care pare să nu mai treacă, deși vă odihniți suficient.
Testați-vă anual nivelul de TSH din sânge
Pentru a vă asigura că țineți glanda tiroidă sub control, medicii le recomandă persoanelor de peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge. Tiroida care nu funcționează corespunzător conduce la apariția hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei, existând riscul de accident cardiovascular. Asociate cu bolile tiroidei sunt și tulburările psihice bipolare.
„Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate”
„Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient.
De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”, a declarat, pentru „Libertatea pentru femei”, dr. Rodica Petriș, medic specialist în Endocrinologie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook