Măsura a fost adoptată de prima Cameră din Parlament. Potrivit noii măsuri, o indemnizație lunară de cel puțin un salariu minim pe economie ar putea intra în buzunarul părinților care au mai mult de doi copii. Potrivit noului proiect se dorește și să se acorde măsuri de stimulare a natalității în România.
Care sunt sumele propuse
Vor putea beneficia de bani persoanele care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani. Aceștia vor primi o indemnizație lunară neimpozabilă. Situația se schimbă doar dacă a fost acordată în mod necuvenit. S-a propus ca cei care au trei copii să primească echivalentul unui salariu minim pe economie.
Un salariu și jumătate minim net ar putea să ia părinții care au patru copii. De asemenea, s-a propus ca persoanele cu cinci copii să primească două salarii minime nete. Iar cu șase sau mai mulți copii vor avea de încasat două salarii și jumătate minime nete.
Care e condiția pentru a putea primi bani de la stat
Unul dintre criteriile pentru care se acordă bani este numărul de copii. De asemenea, beneficiarii trebuie să realizeze venituri impozabile din salarii sau pensii, indiferent care este cuantumul acestora. Și mamele aflate în concediu vor primi bani de la stat. Condiția este ca acestea să fi realizat venituri impozabile în 12 din ultimele 24 de luni înainte de dinaintea nașterii (sau adopției).
Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români
O altă condiție pentru a putea intra în posesia banilor este ca părinții sau întreținătorii să aibă domiciliul în România și să fie cetățeni români. Potrivit informațiilor oferite de avocatnet.ro, copiii care sunt aflați în îngrijire trebuie să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani. Prevederile acestui proiect de lege se vor aplica doar după ce acesta va fi aprobat de Camera Deputaților, apoi publicat în Monitorul Oficial. După ce va trece de aceste etape, va intra în vigoare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook