Simona Ionescu / Redactor Șef

Iarnă la munte, primăvară în sudul țării. Se anunță temperaturi record. Cum ne va surprinde vremea în continuare

Iarnă la munte, primăvară în sudul țării. Se anunță temperaturi record. Cum ne va surprinde vremea în continuare
Dacă în anii trecuți tremuram de frig, acum ne întrebăm din ce în ce mai mult unde sunt iernile de altădată.

Chiar dacă suntem în mijlocul lunii ianuarie, meteorologii anunță temperaturi de primăvară. Săptămâna aceasta vom lăsa hainele groase și vom scoate tricourile.

Asta pentru că vom avea chiar și temperaturi de 20 de grade Celsius, cele mai ridicate din ultimii opt ani. Astfel de temperaturi în luna ianuarie au mai fost înregistrate în 2015, a declarat meteorologul Mirela Polifronie de la Administrația Națională de Meteorologie, pentru Libertatea. Urmează apoi câteva zile de frig, apoi din nou va veni primăvara.

“Temperaturi ridicate de 18-19 grade Celsius cu minime de 5 grade am mai avut în anul 2015 la Calafat”

Temperaturile pe care le estimăm pentru zilele de miercuri, joi și vineri se vor situa în jurul a 19-20 de grade Celsius. Vom vedea dacă vor depăși 20 de grade. Valori termice de 15-16 grade Celsius am avut frecvent în ultimele luni de ianuarie. Însă temperaturi ridicate de 18-19 grade Celsius cu minime de 5 grade am mai avut în anul 2015 la Calafat, dar și anul trecut când au fost înregistrate maxime de 18 grade la Zimnicea”, a spus specialistul.

Când a fost înregistrată cea mai mare temperatură în luna ianuarie

Deși trecem printr-o asemenea schimbare, meteorologul Ilie Nicolae a spus pe pagina de socializare că nu vom depăși maxima absolute pentru această lună, care a fost în 2001. „Prin Lunca Dunării nu sunt excluse maxime de 17-19 C. Totuși, nu se întrevede depășirea maximei absolute pentru această lună, de 22,2 C înregistrată pe 7 ianuarie 2001 la Oravița”, a explicat acesta.

Vremea se joacă cu noi

Mirela Polifronie susține că luna ianuarie vremea se va juca cu noi. În timp ce la munte va ninge, spre bucuria celor care vor ajunge în acel loc mirific, în sudul țării va fi foarte cald pentru această perioadă.

„Temperaturile vor scădea. Vor fi zilele acestea joi vineri cu temperaturi mai ridicate, după care sâmbătă și duminică din nou vor scădea până spre 7-8 grade. Nu rămânem așa până la finalul lunii ianuarie.

E posibil să mai fie astfel de pătrunderi de aer cald, dar pentru săptămâna aceasta și pentru săptămâna viitoare, temperaturile vor reveni spre valorile pe care le-am avut zilele trecute, adică 6-8 grade, adică temperaturi ușor ridicate față de normalul perioadei.

“Dar avem și ninsori, într-adevăr nu atât de însemnate cantitativ”

În special la altitudini de peste 1.700 de metri va ninge. Avem un cod galben acum de intensificări ale vântului. Dar avem și ninsori, într-adevăr nu atât de însemnate cantitativ, poate puțin mai însemnate mâine noapte și pe parcursul zilei de miercuri, dar vor mai fi ninsori în zonele de munte”, a mai spus meteorologul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre