Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe postul Sfinților Petru și Pavel, când nimeni nu are voie să consume acest produs. Iată și motivul

Începe postul Sfinților Petru și Pavel, când nimeni nu are voie să consume acest produs. Iată și motivul
Postul Sfinților Petru și Pavel care se mai numește Postul Sâmpetrului va începe anul acesta pe 12 iunie și se va termina pe data de 29 iunie 2023.

Potrivit sfinților părinți, postul începe după prima duminică de după Rusalii și este plin de tradiții și obiceiuri, care vor trebui respectate cu sfințenie. Așadar, de luni credincioșii ortodocși intră în post.

Tradiția spune că sfinții Petru și Pavel stau primul la dreapta și celălalt la stânga. Sfântul Petru are cheile de la poarta Raiului și este mâna dreaptă a Domnului și tot acesta are puterea de a arunca grindina pe pământ. În multe povestiri populare, acesta apare îmbrăcat în straie de țăran, lucrează pământul și pescuiește.

Usturoiul ține energiile negative departe

Amulete cu usturoi

Pentru a fi protejați împotriva spiritelor răzbunătoare, în ajunul sărbătorii creștinii trebuie să poarte amulete de culoare roșie, cu usturoi și pelin, care vor fi puse în buzunare. De asemenea, în ziua ce precede sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, prin lume umblă spiritele rele, care îi vor pedepsi pe cei care nu dorm în case. În perioada postului, credincioșii trebuie să renunțe la alimentele de dulce și orice fel de băuturi alcoolice și să se roage cât mai mult și să facă milostenie.

Fetele nu au voie să consume mere în postul Sfinților Petru și Pavel

Nu aveți voie să consumați mere

Până în ziua sărbătorii, tradiția spune că femeile nu au voie să mănânce mere, pentru că se vor supăra cei care sunt trecuți la dreapta Domnului. După această zi, fetele tinere pot mânca cât doresc, dar femeile în vârstă trebuie să consume aceste fructe doar la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Cine citește această rugăciune în postul Sfinților Petru și Pavel va avea parte de bunăstare tot anul

Credincioșii care vor să aibă parte de bunăstare, să citească această rugăciune în fața unei icoane cu sfinții apostoli. De asemenea, rugăciunea vă apără de boli, pagubă și nedreptăți.

„Pe Voi, Apostoli slăviți ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiți stâlpi ai Bisericii pe care a intemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatră de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.

„La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre”

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii cresștine. Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrator împotriva noastră. Amin!

„Slaviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri”

Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin. Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bunăcredință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre