Șoferii români care au cumpărat recent o mașină trebuie să îndeplinească mai multe formalități pentru a fi în regulă cu toate actele, printre care și declararea autoturismului la primărie. Care sunt actele de care aveți nevoie pentru această operațiune.
Aveți nevoie de un formular tipizat
Pentru a declara mașina la primărie aveți nevoie să completați un formular tipizat, destinat înregistrării autovehiculului în evidența Direcției de Impozite și Taxe Locale.
În acest sens, trebuie să completați o declarație fiscală, pentru a putea fi stabilit impozitul pentru vehiculele deținute de persoane fizice. Șoferii trebuie să știe că declarația se va modifica în funcție de tipul mașinii, conținutul fiind împărțit în trei categorii.
Ce cuprinde declarația pentru autovehicule cu masa totală maximă sub 12 tone
E vorba de automobile și vehicule cu greutatea maximă sub 12 tone, vehicule care depășesc 12 tone și ambarcațiuni.
Declarația pentru autovehiculele cu masa totală maximă sub 12 tone cuprinde detalii despre vehiculele dobândite (marca, tipul, seria șasiului, capacitatea cilindrică și anul fabricației), informații despre potențiale scutiri sau reduceri de impozit, precum și secțiuni pentru completarea datelor personale ale proprietarului.
Ce acte mai sunt necesare
Pe lângă această declarație fiscală pentru impozitul auto, mai aveți nevoie și de alte documente. Este vorba de actul de dobândire a automobilului, contract de vânzare-cumpărare, factură, document notarial (act de donație, certificat de moștenitor, ș.a.) sau hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.
Veți mai aveți nevoie și de cartea de identitate a vehiculului, eliberată de Registrul Auto Român (RAR)l, precum și de actul de identitate al proprietarului/împuternicitului, precum și de împuternicire în original (unde este cazul).
Traducerile în română vor fi realizate doar de un traducător autorizat
Documentele care însoțesc declarația vor fi depuse în copie. Pe fiecare copie trebuie scris de mână „conform cu originalul” și „documentele anexate sunt corecte și complete, conforme cu realitatea” și semnat sub fiecare mențiune.
Dacă documentele sunt redactate într-o altă limbă decât cea română, vor fi prezentate copiile originalelor, dar și traducerile în română. Acestea trebuie să fie realizate doar de un traducător autorizat. Cât privește impozitul auto, acesta este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook