Simona Ionescu / Redactor Șef

Invazie de ploșnițe în toată România. Oamenii umblă din magazin în magazin să cumpere soluții

Invazie de ploșnițe în toată România. Oamenii umblă din magazin în magazin să cumpere soluții
Am semnalat încă din octombrie 2023 faptul că există o invazie de ploșnițe în mai multe țări europene, inclusiv în România. Autoritățile au spus atunci că se vor lua măsuri, focarele semnalate vor fi lichidate. Între timp, însă, numărul cazurilor tot cresc în București.

Au fost semnale puternice, în ultima lună, de la studenții care locuiesc în căminele din Regie. S-a recurs la dezinsecție, însă se pare că lucrurile nu s-au rezolvat pentru că mai mulți studenți au anunțat pe rețelele de socializare că se mută din Regie. Apoi, au apărut știri despre două magazine de mobilă, unde ar fi fost găsite periculoasele și insuportabilele insecte.

Probabil că vă amintiți că în vara anului trecut s-a dovedit că Biblioteca Națională a României era plină de ploșnițe și a trebuit închisă pentru dezinsecție. Foarte multe familii din țara noastră se confruntă deja cu invazia acestor insecte. Merită amintit și cazul azilului de bătrâni de la Eforie Nord, de unde mai mulți beneficiari au ajuns la spital, intoxicați după o acțiune de dezinsecție.

Un fost coleg jurnalist, Horațiu Rădulescu a postat azi pe pagina lui de Facebook o mini-anchetă pe care a făcut-o cu privire la invazia ploșniților, inclusiv „vizite” prin mai multe magazine unde bucureștenii merg și cer soluții pentru stârpirea insectelor. Redau textul lui în întregime, poate că totuți instituțiile de sănătate publică vor acționa mai rapid și mai competent.

Incredibil! Incredibil! Incredibil!

 „Intru în magazinul de animăluțe de la Bucur Obor, din Capitală. Să iau cronțănele pentru Pufu, pisicul meu. În magazin o doamnă în vârstă se lamenta că nu mai știe ce să facă! De peste o lună și jumătate se chinuie să scape de ploșnițe! A aruncat și mobila veche din casă, a făcut și dezinsecție. Am privit-o mai atent. Curată, bine îmbrăcată. Am intrat în vorbă cu ea. Și am aflat că și prietenele sale au casele pline de ploșnițe! La ea, crede că știe de unde i se trage. Băiatul ei, care trăiește la Paris, a venit împreună cu familia sa, de Crăciun. Au stat o săptămână și la scurt timp după plecarea sa, femeia a sesizat niște pete mici maro, pe cearșaf. Apoi a văzut o ploșniță pe perete, deasupra patului… Așa a început calvarul! I-a chemat și pe ăia cu dezinsecția, de două ori, la interval de o săptămână! Nimic!! Tot au apărut…

Venise la magazin să cumpere nu știu ce insecticid de ploșnițe…

Pe drumul spre casă, am intrat în alte cinci pet-shop-uri. Situate în cale de patru cartiere: Dimitrov-Iancului-Vatra Luminoasă-Muncii-Dristorului cu Mihai Bravu. M-am prefăcut că am ploșnițe și întreb ce să cumpăr pentru combaterea lor. Incredibil, peste tot am primit același răspuns, cu foarte mici variațiuni. Și anume că pur și simplu cei de la magazine sunt asaltați de oameni care au aceeași problemă!!! Zeci, sute!!! La câteva magazine!!!

Jale și în alte mari orașe

Mi-am sunat niște amici care locuiesc la Timișoara, Cluj, Brașov, Constanța și Iași. I-am rugat să-mi verifice și mie chestia cu invazia ploșnițelor. Să intre la magazinele de profil și să ceară găsirea unei soluții pentru combaterea ploșnițelor. Toți prietenii mi-au spus că-i jale! Că se confirmă și la ei în oraș ”problema”. Doar că, la ei este mai multă discreție. Că oamenii se simt rușinați, caută discret și-n clandestinitate insecticide împotriva acestor gângănii…

Între timp, am intrat și pe motoarele de căutare ale internetului. Incredibil!! Un angajat de la Ikea Palady chiar atrage atenția să nu se cumpere nimic de acolo, pentru că-i plin de ploșnițe! Dă banii omul și duce acasă mobilier sau altceva care este plin de ploșnițe!

De asemenea, un cămin studențesc din Grozăvești este plin de ploșnițe, ca și vagoanele trenurilor, mai ales la cușetele de dormit…

Este incredibil! DeSePe-urile din toată țara cunosc situația și merg pe burtă! Pentru că, la cât de gravă este situația, la cât de răspândită în țară este invazia acestor bâzdâgănii, în mod normal ar fi trebuit să declanșeze, în colaborare cu Primăriile, proceduri complete de dezinsecție generală! Cu firme și soluții de dezinsecție bine controlate. Nu care să de-a cu ”apă chioară”, sau dezinfectanți diluați, așa cum se practică în majoritatea cazurilor în care administrațiile de bloc sau proprietarii caselor la curte constată că fac cei de la firmele de profil…

Stimați prieteni, aveți grijă! Situația este incredibil de gravă! Mare atenție!!

P.S. În București am verificat și-n alte sectoare și cartiere. Este grav…”

Reacții ale cititorilor. Metode de stârpire

R.S. – Am locuit o vreme la Londra, acum câțiva ani. Acolo, când intenționai să te muți într-o casă (cel puțin în zonele mai ieftine), prima dată nu întrebai cât costă chiria pe lună. Prima dată întrebai dacă au ploșnițe. Și când te duceai la vizionare VERIFICAI patul și salteaua… Era crunt.

L.L. – Și la Iași e pin de plosnite, a fost o știre ca și la spitalul Socola e invazie. Eu am avut în balcon, aduceam hainele de la uscat cu plosnite, am găsit la magazin de substanțe pentru stropit, o soluție împotriva gandacilor si din când în când stropesc în balcon, găsesc multe moarte.

D.T. – Ca și crescător de găini … folosesc cenușa de la sobă pentru deparazitare. Dar și pentru plante sau pomi împotrica dăunătorilor. De exemplu , dacă trandafirul face ”păduchi” , azi îl acoper cu cenușă , iar mâine nu mai are dăunători. Praful de cenușă întră în sistemul respirator al tuturor insectelor și le sufocă ! Deși pare o soluție ecologică și naturală , cenușa conține sodă-leșie și în exces arde pământul (vorbesc de grădinărit)… La găini se pun în cutii , nisip cu cenușă și pământ pentru a face ”baie”… și ele se duc de bună voie … dovadă că le place.

Dar și Teoria conspirației

N.U.Am făcut cunoștință cu astfel de paraziți , în Istanbul. Este foarte ciudată o răspândire atât de vastă într-un timp scurt a acestei specii care este specifică zonelor calde. În genere ele trăiesc în clădiri placate cu scândură, ascunzându-se în pereți sau podele. Mie îmi cam dă cu întrebări în cazul ăsta. Chestia nu este naturală , asta este provocată de cineva.

Am avut cunoștințe care ne vizitau periodic la intervale de câteva zile și nu am făcut schimb de paraziți. Am avut persoane care stăteau în case plinee de ploșnițe, au venit de multe ori în vizită, dar în casa de beton în care stăteam, nu am avut astfel de musafiri. Cum de se întâmplă asta în București? Mi-aduc aminte de situația când India a fost invadată de un val brusc de așa-zis Covrig , situație care i-a adus la disperate pe cetățenii țării, lăsând în urmă o grămadă de morți. Dacă chestiile astea nu sunt provocate precum incendiile din diferitele zone ale planetei, atunci înseamnă că NU SUNTEM CAPABILI SĂ ÎNȚELEGEM NIMIC DIN CE SE PETRECE. O spun clar: TOTUL ESTE PREMEDITAT DE LA UN CENTRU DE COMANDĂ. Nimic nu are cauze naturale.

Va da primarul general Nicușor Dan măcar un comunicat

De când au început, anul trecut, primele reclamații cu privire la ploșnițele care au apărut în Capitală, primarul Nicușor Dan nu a făcut nicio declarație cu privire la rezolvarea situației. Nu știm dacă s-a intervenit cu vreo dezinsecție, dar constatăm că n-am scăpat de ploșnițe. Poate că, măcar acum primarul general va transmite un comunicat despre ce soluții ar putea aplica.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre