Simona Ionescu / Redactor Șef

Ioana Tufaru a ajuns într-un cămin pentru persoane cu handicap. Ce s-a întâmplat cu fiica celebrei Anda Călugăreanu

Ioana Tufaru a ajuns într-un cămin pentru persoane cu handicap. Ce s-a întâmplat cu fiica celebrei Anda Călugăreanu
Invitată în emisiunea Corneliei Popescu,fiica Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru, a povestit lucruri incredibile despre viața pe care a trăit-o după moartea mamei sale.

Fiica Andei Călugăreanu spune că a fost aruncată de tatăl ei, Dan Tufaru, un alt actor mare al României, într-un cămin pentru bolnavii cu handicap fizic și locomotor. Ea susține că a reușit să scapă din acel loc, fugind.

Cum a decurs întâlnirea dintre Ioana și femeia care i-a luat tatăl

Viața Ioanei Tufaru a fost greu încercată de când a venit pe lume, la doar un an fiind părăsită de tată. Dan Tufaru i-a spus simplu, femeii care i-a dăruit un copil, să-i facă bagajul pentru că s-a îndrăgostit de o altă femeie. O actriță superbă, Vasilica Tastaman. Anii au trecut, iar cu doar o săptămână înainte de a trece în neființă, Ioana s-a întâlnit întâmplător cu Vasilica Tastaman.

„A lăcrimat și a spus să nu-i port pică, că nu e vina ei”

„Eu nu i-am purtat niciodată pică acestei femei, din contră, am apreciat-o ca actriță. Întâmplarea a făcut să ne aducă viața pe amândouă în același loc, la Teatrul de Comedie. M-am dus la ea să-i cer un autograf și în timp ce scria m-a întrebat cum mă cheamă.

Când i-am spus cine sunt, mi-a pus mâna pe cap, a lăcrimat și a spus să nu-i port pică, că nu e vina ei. La câteva luni după, s-a prăpădit. M-am gândit atunci că n-a plecat cu sufletul îndoit că poate sunt supărată. M-am bucurat mult că am reușit să vorbesc cu ea”, a povestit Ioana.

„Pe al doilea soț al mamei l-am considerat tatăl meu”

Plecarea tatălui după o altă femeie i-a rupt sufletul în două Ioanei, mai ales că acesta își amintea că are copil foarte rar. Iar când a împlinit nouă ani, Anda Călugăreanu s-a recăsătorit. Al doilea soț al Andei a dovedit că știe să fie un tată așa cum scrie la carte.

„Pe al doilea soț al mamei l-am considerat tatăl meu și avem relații și acum. Mi-amintesc că de un Crăciun i-am spus mamei că îmi doresc să se întoarcă tata. Mama l-a chemat, eu i-am spus ce mă doare, dar el a zis că așa ceva nu se va mai putea niciodată. Doar dacă mai am alte dorințe de la Moș Crăciun… De atunci am descoperit ura”, a spus Ioana, cu multă durere în suflet.

„Când mama mai avea puțin de stat pe lumea asta, m-a pus să-i promit că nu mă voi duce la tata”

Dar tatăl vitreg, „domnul Meledeanu” a învățat-o că nu trebuie să-și urască tatăl și poate n-ar fi rău să fie puțin mai indiferentă. „Mi-a spus că nu-mi cere nimeni nici să-l iubesc pe tata, nici să-l urăsc. Ci doar să-mi fie indiferent. E mai dureroasă indiferența, dar nu prea am putut să fiu așa. Nu-mi explic nici acum de ce am putut eu să-l divinizez pe omul ăsta atât de mult.

Ioana Tufaru a avut o viață plină de durere

Când mama mai avea puțin de stat pe lumea asta, m-a pus să-i promit că nu mă voi duce la tata și voi rămâne cu domnul Medeleanu. Din păcate, acesta, deși a vrut, nu a reușit să mă înfieze. Cu toate că omul ăsta minunat care a stat lângă mama s-a purtat exemplar cu mine, mi-am dorit să merg la tata. El nu m-a vrut, eu am regretat”, și-a deschis sufletul Ioana.

„Și de sărbători stăteam tot la internat”

I-a fost greu să fie tată, pentru că era învățat să trăiască singur, iar în clasa a IX-a, Dan Tufaru și-a scos copilul de la școală și l-a trimis la Codlea, la o școală profesională. „Când m-a luat, eram elevă la liceu, în clasa a IX-a. M-a scos de acolo și am terminat o școală profesională la Codlea.

Stăteam la internat, dar școala aia m-a aruncat către viață. Am terminat tricotaje, am stat trei ani, dar așa cum mă descurc la mașină, mă descurc și la mână, dar asta datorită bunicii care la șapte ani mi-a pus andrelele în mână. Nu veneam acasă de la internat, stăteam acolo în vacanțe, nu mă lua. Rămâneam cu celelalte fete orfane.

Doamnele de acolo m-au integrat în familia lor așa că în iunie 1996 am terminat școala șefă de promoție. Mi-amintesc că plângând și am întrebat-o pe directoare dacă nu mă pot înscrie din nou anul viitor.

„Aveai senzația că ești în orice altă parte, nu la cămin”

Pentru că nu vroiam să plec de acolo. N-am să uit cât trăiesc că la Codlea am învățat să joc rummy. De vreun an și ceva am reluat legătura pe Facebook cu o doamnă pedagog de acolo care a fost ca o mamă. Pentru acei ani, școala aia arăta superb, renovată, pentru că era subfinanțată de un grup de elvețieni, care au investit acolo. Aveai senzația că ești în orice altă parte decât la cămin.

Eram patru fete în cameră, mâncam la cantină, aveam sală de mese. Din păcate, nu am mai păstrat legătura. Am încercat să le caut pe Facebook, dar nu le-am mai găsit. Probabil sunt măritate și și-or fi făcut conturile pe numele soților”, susține Ioana.

„Mi-a scos acte false că am probleme psihice”

După ce a terminat școala, Ioana n-a avut încotro și s-a reîntors la tată. Fiica Andei Călugăreanu susține că tatăl i-ar fi scos acte false și ar fi aruncat-o într-un cămin pentru persoane cu probleme. „De la cămin m-am întors acasă la tata, pentru că nu avea încotro. Dar a făcut tot posibilul și mi-a scos acte false că aș fi cu probleme psihice.

Așa a reușit să mă ducă la un cămin pentru persoane cu handicap fizic și locomotor la Urlați, lângă Ploiești. Am stat un an și am fugit de acolo. Nu puteam să trăiesc în mediul ăla și nu mă refer la curățenie, ci la persoanele de acolo. Un om sănătos nu poate trăi între oameni cu probleme psihice.

N-am mai rezistat și am plecat. Am venit în București, aveam aproape 20 de ani, conștientă că nu am unde să mă duc. Am dormit la Teatrul Tănase într-o cămăruță câteva zile, până când m-a luat o prietenă care locuia și ea cu chirie și am stat cu ea câțiva ani până în 2000”, și-a spus povestea fiica Andei Călugăreanu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre