Am scăpat de stresul făinii de insecte! Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea.
În produsele tradiționale românești producătorii nu vor avea voie să introducă și făină de insecte. Este decizia finală a autorităților României, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Proiectul care a stârnit numeroase întrebări în ultimele luni a fost inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa. Legea semnată de Iohannis prin care se interzice folosirea făinii de insecte a fost votată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie. Au fost 171 de voturi pentru, două contra și 41 de abțineri.
Ce spune legea
„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, se arată în lege.
Produsele care conțin făină de insecte vor fi puse în standuri separate
În cazul în care vor exista producători care vor folosi făina de gândaci, sunt obligați să anunțe consumatorii. „Obligația agenților economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, se arată în raportul din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.
Restaurantele care vor folosi acest ingredient vor anunța, de asemenea, clienții. Aceeași regulă se aplică și în cazul restaurantelor care fac livrări la domiciliu. În acest caz, sunt obligate să atașeze și informații clare privind ingredientele folosite alături de produsele care vor fi livrate acasă consumatorilor.
Românii, în majoritate, sunt mulțumiți că au scăpat de grija gândacilor pisați din alimente. „Ce bine! Muream de scârbă!”, scrie o femeie pe rețetele sociale, bucurându-se de veste.
Ce este făina de insecte
Făina de insecte conține o cantitate mai mare de aminoacizi esențiali în comparație cu furajele convenționale. Musca soldaților negri, viermele de făină, musca de casă, greierele, viermele de mătase și viermele de pământ sunt făinurile de insecte utilizate în mod obișnuit în alimentația puilor de carne și a găinilor ouătoare. Potrivit specialiștilor, făina de insecte poate fi găsită în anumiți biscuiți sau chiar în milk shake-uri și poate înlocui o parte din proteinele vegetale și animale tradiționale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook