Simona Ionescu / Redactor Șef

Iohannis a promulgat legea. Șansă uriașă pentru copiii ce au părinții plecați la muncă în străinătate 

Iohannis a promulgat legea. Șansă uriașă pentru copiii ce au părinții plecați la muncă în străinătate 
De miercuri, legea a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta are legătură cu familiile în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate. Diaspora trebuie să se informeze.

Președintele a promulgat, astăzi, 19 iulie, o lege prin care autorităţile statului, cultele şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniu pot iniţia proiecte destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Elementul esențial este că finanțarea va fi de la bugetul de stat şi din fondurile europene.

Lege specială pentru copiii care cresc departe de părinți

Legea vizează protecția și promovarea drepturilor copilului.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, furnizorii de servicii sociale acreditaţi, cultele recunoscute de lege, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, sănătăţii şi al protecţiei copilului, pot iniţia proiecte destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lor pe perioada absenţei părinţilor, în funcţie de nevoile acestora, din următoarele surse de finanţare: bugetul de stat sau, după caz, bugetele locale, în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli prevăzute cu această destinaţie, fonduri europene”, se arată în textul actului normativ.

Astfel, noua lege deschide calea către inițierea unor proiecte menite să răspundă nevoilor specifice ale copiilor afectați de separarea de părinți. Aceste proiecte pot să le ofere minorilor susținere emoțională, educație corespunzătoare și acces la diverse servicii sociale. Prin utilizarea resurselor bugetare și a fondurilor europene, se urmărește să se asigure implementarea eficientă și durabilă a acestor proiecte, în beneficiul copiilor și al comunităților din care aceștia fac parte, arată Capital.ro.

Noua lege implică ministerele și fonduri europene

Conform legii, ministerele de resort au obligaţia să se implice, alături de autorităţile de management în elaborarea ghidurilor solicitanţilor ce vizează apeluri de proiecte finanţate din fonduri europene destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestora pe perioada absenţei părinţilor.

„În scopul realizării interesului superior al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a nevoilor primare ale persoanelor în grija cărora aceştia au rămas, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, alături de instituţiile/unităţile de învăţământ, medicii de familie, spitalele, organizaţiile neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului,

organizaţiile şi cultele recunoscute, precum şi alte entităţi eligibile pentru finanţare europeană, au dreptul să iniţieze şi să gestioneze proiecte din fonduri europene, care să sprijine următoarele tipuri de acţiuni:

– servicii de suport educaţional şi psihologic,

– activităţi recreative şi de socializare, tabere pentru copii, în vederea sprijinirii copiilor pentru traversarea perioadei dificile a separării de părinţi,

– activităţi de evaluare şi consiliere vocaţională,

– suport material pentru a beneficia de servicii educaţionale de calitate – rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării programelor de tip after school sau „Şcoala după Şcoală”, burse, cazare, decontare transport”, se mai arată în textul legii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre