Simona Ionescu / Redactor Șef

Joe Biden, condamnat de toată presa americană și engleză pentru abandonarea unei țări. Ochii lumii sunt spre Afganistan

Joe Biden, condamnat de toată presa americană și engleză pentru abandonarea unei țări. Ochii lumii sunt spre Afganistan
Nenorocirea care s-a abătut peste populația civlă din Afaganistan a fost previzibilă, iar analiștii au atras atenția de câteva luni asupra ei. Joe Baiden a fost azi pus la zid pentru că a abandonat o țară în mâinile talibanilor.

La începutul lunii iulie, când trupele NATO și americane au părăsit cea mai importantă bază din Afganistan, trimisul special al ONU a tras primul semnal. El a transmis Consiliului de Securite al ONU că „se teme că ce e mai rău abia urmează”. Iar răul a venit.

După Kandahar a căzut în mâna talibanilor și Kabul. Președintele Afganistanului a fugit din țară. Cuprinsi de frică, afganii și-au luat copiii și nevestele și au încercat să fugă unde s-o putea de pe aeroportul din Kabul. Imaginile filmate au șocat întreaga lume. Disperarea era sfâșietoare.

Alte imagini, filmate în oraș, arătau cadavre de bărbați pe străzi și talbani pe motociclete, înarmați, patrulau. Dezastru umanitar, pus în cârca președintelui american. Așa cum s-a întâmplat în 1975, după retragerea din Vietnam.

Administrația Biden dă vina pe fostul președinte al SUA

Secretarul de stat Antony Blinken a transmis că SUA nu a avut altă opțiune decât să se retragă începând cu data de 1 mai din cauza unui acord încheiat de administrația Trump, care, dacă nu era respectat, conducea la reluarea atacurilor talibanilor asupra forțelor SUA și ale coaliției, pe fondul ofensivei la nivel național a grupului militant.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că, deși Pentagonul planifică „o serie de potențiale rezultate, lipsa de rezistență a forțelor afgane față de talibani a fost extrem de tulburătoare”.

„Au avut toate avantajele, au avut 20 de ani de instruire din partea forțelor coaliției noastre, o forță aeriană modernă, echipamente și arme bune. Dar nu poți cumpăra voință și puterea de conducere. Și chiar asta lipsea în această situație”, a transmis Lloyd Austin.

Titlurile celor mai importante ziare, indiferent de orientarea politică

Wall Street Journal îl condamnă pe Joe Biden care s-a „spălat pe mâini” de situație și consideră comentariile sale „rușinoase”

Cronicarul CNN spune că „dezastruul înfrângerii și retragerea haotică în Afganistan” este un „dezastru politic” pentru președinte.

Editorialistul ziarului The Atlantic scrie despre „trădarea” poporului afgan și pune „povara rușinii” asupra domnului Biden

Editorialul New York Post spune că afirmațiile lui Biden că „a moștenit” planurile de retragere ale lui Donald Trump sunt o „minciună”

Editorialul din The Sun îl critică pe Joe Biden pentru „ignorarea avertismentelor repetate”.

Declarația lui Biden e „una dintre cele mai rușinoase din istorie”

Condamnând comentariile domnului Biden din ultimele zile, un articol de opinie de pe Wall Street Journal al „Comitetului editorial” spunea astăzi:

„Declarația președintelui Biden de sâmbătă, spălându-și mâinile de Afganistan, merită să fie considerată una dintre cele mai rușinoase din istorie. Făcută de către un Comandant șef într-un astfel de moment de retragere americană.

În timp ce talibanii s-au închis la Kabul, domnul Biden a trimis o confirmare a abandonului SUA, prin care s-a absolvit și de responsabilitate. A dat vina pe predecesorul său și i-a invitat mai mult sau mai puțin pe talibani să preia țara.”

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre