Simona Ionescu / Redactor Șef

Jurnalişti ucişi în 2020. Multe crime au rămas nepedepsite

Jurnalişti ucişi în 2020. Multe crime au rămas nepedepsite
Mulți jurnaliști mor prematur. Unii fac infarct, doborâți de stres, alți au fost uciși. Multe crime au rămas nepedepsite.

Din pasiune pentru profesia lor, mulți jurnaliști din întreaga lume se zbat pentru a afla adevărul despre  corupţie, deturnare de fonduri publice, mafia, criminalitate organizată. Se întâmplă să fie uciși barbar fără ca autoritățile să ancheteze moartea lor.

Jurnalişti ucişi în 2020

În 2020 au fost ucişi 50 de jurnalişti şi colaboratori ai media, conform datelor transmise de Reporteri fără Frontiere (RSF), care precizează că numărul este în scădere faţă de 2019 datorită crizei sanitare, scrie evz.ro.

Anul trecut, au fost uciși 53 de jurnalişti la nivel mondial, un număr în scădere faţă de anii precedenţi pentru că jurnaliştii merg tot mai rar în zonele de conflict.

Diminuarea şi mai mare a numărului de morţi, la  „doar” 32 de la începutul lui 2020, se datorează acum faptului că din cauza crizei sanitare, mulţi jurnalişti nu au mai mers pe teren.

În 2020, 50 de jurnaliști au fost ucişi şi aproape şapte din zece în ţări unde era pace, a anunţat organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) în bilanţul său anual, informează ONG-ul francez care a stabilit acest bilanţ în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie 2020.

Mai puțini jurnalişti ucişi în zonele de conflict

„În total, în ultimul deceniu au fost ucişi aproape o mie de jurnalişti din cauza muncii pe care o prestează. Multe crime au rămas nepedepsite, multe cazuri nici măcar nu au făcut obiectul vreunei anchete adevărate iar vinovaţii nu au răspuns niciodată pentru actele comise”, spune Christophe Deloire.

În Mexic au fost ucişi 8 jurnalişti, urmată de India 4 jurnalişti, Pakistan tot 4, în Filipine 3 şi Honduras 3 jurnalişti, scrie Agerpres.

Unii jurnalişti au fost ucişi în condiţii deosebit de barbare, se arată în raportul care face referire la cazul jurnalistului mexican Julio Valdivia Rodriguez de la cotidianul El Mundo din Veracruz găsit decapitat în estul statului şi colegul său Victor Fernando Alvarez Chavez, redactor-şef al unui site de ştiri locale, tăiat în bucăţi în oraşul Acapulco.

Iar în India, jurnalistul Rakesh Singh Nirbhik a fost ars de viu după ce a fost stropit cu gel hidroalcoolic foarte inflamabil, în timp ce jurnalistul Isravel Moses, corespondent al unui post de televiziune din Tamil Nadu, a fost ucis cu lovituri de macetă.

Jurnalişti de investigaţie au fost ucişi în anul 2020

Zece dintre jurnaliștii uciși în 2020 anchetau cazuri de corupţie locală şi deturnare de fonduri publice, patru anchetau mafia şi criminalitatea organizată şi trei jurnalişti au fost ucişi pentru că scriau despre subiecte legate de probleme de mediu.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a anunţat că au fost ucişi 2.658 de jurnalişti începând din 1990.


De la pupitrul știrilor în uniforma de polițist. Christian Sabbagh a făcut pasul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre