Simona Ionescu / Redactor Șef

Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi, expune lucrări de artă la Centrul Cultural Atatürk din Istanbul

Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi, expune lucrări de artă la Centrul Cultural Atatürk din Istanbul
În perioada 5-10 septembrie 2024, Centrul Cultural Atatürk din Istanbul găzduiește o serie de evenimente culturale, inclusiv deschiderea expoziției „Rădăcini”, semnată de Kira Hagi, fiica cunoscutului fotbalist Gheorghe Hagi.

Evenimentul face parte din „Săptămâna Culturală Românească”, organizată de Institutul Cultural Român din Istanbul, cu sprijinul Ambasadei României în Turcia și al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Expoziția „Rădăcini” a Kirei Hagi se remarcă prin simbioza dintre pictură și poezie, prezentând lucrări ce intră într-un dialog profund cu versurile poetei Ioana Mocanu. Această expoziție reprezintă o extensie a seriei anterioare, „Experimentul de dezrădăcinare”, fiind inspirată din experiențele trăite în diferite țări și realizată în România. Spre deosebire de expozițiile anterioare, care au predominat tonurile alb-negru, „Rădăcini” aduce o paletă colorată, reflectând o nouă etapă în dezvoltarea artistică a Kirei Hagi.

Expoziția „Rădăcini” a fost lansată anul trecut la Galeria Senso din București și a fost precedată de expozițiile „Sound of Silence” și „Reflections”, precum și de „Experiment Dezrădăcinare” la Muzeul Țăranului Român din București.

Săptămâna Culturală Românească la Istanbul include și alte evenimente deosebite, printre care:

-Expoziția de fotografie a lui Adi Pîclișan: O selecție de imagini ce surprind esența diversității umane și naturale.

– Șezătoare tradițională românească: O activitate ce va avea loc în foaierul sălii de teatru, oferind vizitatorilor oportunitatea de a se familiariza cu tradițiile românești.

– Spectacol extraordinar de folclor românesc: „Călușarii de la Bârla” și Emilia Dorobanțu vor oferi un show plin de energie și tradiție.

– Proiecție de film: „Sunt o babă comunistă”, în regia lui Stere Gulea, va fi prezentat pentru cinefilii pasionați de cinema.

– Concert de muzică rock alternativ: Trupa URMA va urca pe scenă, cu un recital de deschidere susținut de Simona Florescu Dichiseanu, oferind o seară de muzică alternativă de înaltă calitate.

Deschiderea oficială a evenimentelor a avut loc la Atatürk Kültür Merkezi (AKM) din Istanbul, în prezența oficialilor turci și români, precum și a reprezentanților mediului academic și cultural.

Ce studii a făcut Kira Hagi

Născută pe 31 martie 1996 la Barcelona, Kira Hagi este fiica fostului fotbalist și antrenor român Gheorghe Hagi și a soției sale, Marilena Hagi. Fratele ei, Ianis Hagi, este și el fotbalist, ducând mai departe tradiția familiei.

Kira Hagi a studiat Arta la International British School of Bucharest și a continuat studiile la Academia de Film din New York, unde a obținut diploma în Acting for Film. De asemenea, a fost apreciată pentru expozițiile sale anterioare și a debutat în actorie cu filmul „București, te iubesc” în 2014. În timpul șederii sale în Statele Unite, a creat o serie de lucrări de artă ce au fost expuse în galerii și colecții private.

De curând, Kira s-a logodit cu un tânăr om de afaceri grec și va urma o mare nuntă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre