Simona Ionescu / Redactor Șef

Lăptișorul de matcă: beneficii și contraindicații

Lăptișorul de matcă: beneficii și contraindicații
Lăptișorul de matcă este o substanță naturală cu o compoziție complexă, secretată de albinele lucrătoare pentru a hrăni regina și larvele (acestea din urmă însă doar în primele trei zile de viață). Este o substanță alb-gălbuie, cu o textură cremoasă și un gust acru, plină de nutrienți, căruia îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate.

Care sunt aceste beneficii ale lăptișorului de matcă, dar și ce contraindicații are lăptișorul de matcă veți descoperi în rândurile de mai jos.

Beneficiile lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă este un produs natural cu o compoziție complexă și valoroasă. Este format din apă, proteine, aminoacizi, acizi grași, carbohidrați simpli, vitamine (inclusiv tiamină, riboflavină, acid pantotenic, piridoxină, niacină, acid folic și biotină, pe care poate le cunoști mai bine sub denumirile de vitamina B1, B2, B5, B6, B3, B9, respectiv B7)  și minerale. Acestei combinații de nutrienți i se datorează numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, putând contribui la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol și la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce îl face un aliat prețios pentru sănătatea inimii.

În plus, lăptișorul de matcă poate ajuta la vindecarea rănilor și poate avea efecte pozitive asupra sănătății creierului. Totodată, susține sistemul imunitar – datorită compușilor bioactivi pe care îi conține, poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva virusurilor și bacteriilor responsabile de apariția infecțiilor. 

Beneficiile lăptișorului de matcă mai includ încetinirea procesului de îmbătrânire, reducerea efectelor secundare ale tratamentelor pentru cancer, ameliorarea simptomelor menopauzei și ale sindromului premenstrual, reglarea nivelului glicemiei, dar și ameliorarea sindromului de ochi uscat.[1][2]

Trebuie însă spus că nu există încă suficiente dovezi științifice care să confirme toate beneficiile menționate mai sus. Majoritatea studiilor efectuate până în prezent au analizat efectul lăptișorului de matcă asupra animalelor și există puține cercetări privind potențialele beneficii ale acestei substanțe când vine vorba de sănătatea oamenilor. 

Contraindicațiile lăptișorului de matcă

În ciuda numeroaselor sale beneficii, lăptișorul de matcă poate provoca și o serie de reacții adverse în anumite situații. Una dintre cele mai frecvente contraindicații ale lăptișorului de matcă este legată de potențialele reacții alergice. Alergiile la produsele apicole sunt destul de comune și pot provoca simptome precum erupții cutanate, mâncărime, dificultăți respiratorii sau umflături la nivelul gâtului sau feței. Dacă ai o astfel de alergie, evită lăptișorul de matcă.

Sursa Foto: Freepik

O altă contraindicație a lăptișorului de matcă este legată de interacțiunile medicamentoase. Există anumite medicamente (ex: anticoagulantele, medicamentele pentru diabet sau medicamentele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale) sau suplimente cu care lăptișorul de matcă poate interacționa, influențând astfel efectul acestora. 

În plus, există unele categorii de persoane care ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a consuma lăptișor de matcă. Femeile însărcinate sau care alăptează, precum și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate precum astmul sau eczema, pot prezenta un risc sporit de reacții adverse la consumul de lăptișor de matcă. Consumul de lăptișor de matcă nu este indicat nici copiilor.[1][2]

Lăptișorul de matcă este un produs căruia i-au fost și îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că nu există încă suficiente cercetări care să confirme toate beneficiile atribuite în mod tradițional lăptișorului de matcă. De asemenea, nu trebuie să neglijezi faptul că are și anumite contraindicații. Dacă vrei să începi să iei lăptișor de matcă, discută mai întâi cu un medic. Acesta este singurul care poate face recomandări corecte privind modul de administrare a lăptișorului de matcă și precauțiile necesare pentru evitarea potențialelor reacții adverse. Nu uita că niciun supliment sau remediu naturist nu poate înlocui tratamentul convențional, indiferent de afecțiunea a cărei tratare și vindecare se dorește.    

Bibliografie: 

  1. „12 Potential Health Benefits of Royal Jelly”, Healthline, 3 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/royal-jelly. Accessed 7 Nov. 2023.
  2. „Everything You Need to Know about Royal Jelly”, Verywell Health, 19 Aug. 2023, www.verywellhealth.com/the-benefits-of-royal-jelly-89507. Accessed 7 Nov. 2023.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre