Simona Ionescu / Redactor Șef

Legătura dintre Nicu Alifanitis și Dinu Săraru. Un simplu gest i-a schimbat viața folkistului

Legătura dintre Nicu Alifanitis și Dinu Săraru. Un simplu gest i-a schimbat viața folkistului
Nicu Alifantis a picat de două ori examenul de admitere la facultate. Cu atât mai bine pentru că a bucurat mai multe generații de români cu muzica lui originală, cu vocea inconfundabilă. Marele nostru scriitor Dinu Săraru i-a găsit un loc de muncă.

Nicu Alifantis are acum 67 de ani și este apreciat pentru muzica lui deosebită, un altfel de folk, unul original.  Părinții lui voiau să aibă o carieră ”serioasă”, dar lui i-a plăcut să cânte. Puțini știu că el a compus coloana sonoră pentru peste 100 de piese de teatru. Dinu Săraru, pe atunci directorul Teatrului Mic l-a angajat și l-a introdus în lumea artistică.

Nicu Alifanitis, amintiri din tinerețe

Nicu Alifantis este muzician, poet şi actor. Totodată, este și unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese de teatru și pentru 17 filme. A cântat tema filmului ”Ringul”, regia Sergiu Nicolaescu, și a jucat rolul Radu Cantacuzino în ”Bietul Ioanide” în regia lui Dan Pița.

Părinții lui l-au încurajat să dea examen de admitere la facultate, dar a picat de două ori și a fost luat în armată, cum era în comunism. ” Părinții mei voiau să mă fac om serios. Dar nu mi-a ieșit. Am vrut să-i liniștesc și am dat de două ori la Medicină. Și o dată la Actorie. Mă bucur că n-am intrat. Nu cred că aș fi fost un bun actor. Dar am făcut niște manevre să plec în armată”, a mărturisit Nicu Alifantis în emisiunea realizată la TVR de Marina Constantinescu, „Nocturne”.

Nicu Alifantis a debutat la 20 de ani. ”Am cântat și am devenit vedetă peste noapte.”

Dinu Săraru i-a găsit un loc de muncă

Nicu Alifantis a debutat la 20 de ani. ”Am avut un debut bun, la Teatrul Ion Creangă, în 1974. Am cântat și am devenit vedetă peste noapte”, a povestit artistul. În 1976, Nicu Alifantis a lansat primul disc, intitulat ”Cântec de noapte”, care includea patru piese: ”Decembre”, ”Luna în câmp”, ”Să recunoaștem totuși” și ”Cântec de noapte”.

Intrarea sa în Cenaclul Flacăra nu a fost tocmai ușoară pentru că el cânta un altfel de folk. Însă, Tudor Gheorghe și a liderului cenaclului, Adrian Păunescu, l-au susținut.

La aniversarea 90 de ani a lui Dinu Săraru, Nicu Alifantis a scris pe rețelele de socilizare cât de mult îi este recunoscător pentru ajutorul primit de la marele scriitor.

”Dinu Săraru, este omul care în 1979 m-a angajat pe post de tâmplar la Teatrul Mic și mi-a oferit șansa de-a mă șlefui ca artist. Este omul care mi-a acordat credit pentru a scrie musicalul Mitică Popescu. Mi-a dat o cabină în Teatrul Foarte Mic în care am locuit o vreme, apoi mi-a înlesnit repartiția locuinței din Piața Romană nr. 9.

Dinu Săraru este omul care mi-a deschis ușa prin care am pășit în somptuoasa sufragerie a marilor personalități artistice și cultural. Mi-a fost șef, prieten și mentor și așa va rămâne mereu în sufletul meu.”

S-a căsătorit la 24 de ani

Nicu Alifantis s-a căsătorit la 24 de ani, dar a divorțat după un an. S-a căsătorit din nou, la 43 de ani, cu Anca, fosta soție a lui Alexandru Sassu, politician și fost director al TVR.

”Am divorțat după un an. Nu ne-am înțeles, pentru că nu prea știam ce vrem. Iar eu nu prea stăteam pe acasă. Plecăm în turnee cu haine de vara și mă prindea iarnă pe drum.  V-ați maturizat și v-ați căsătorit din nou… M-am însurat târziu, iar copiii i-am făcut devreme. În 1997, m-am căsătorit, dar primul copil l-am făcut în 1986”, a povestit artistul. Împreună au două fete, pe Maria și Natașa.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre