Legea decenței, ignorată de medici și asistente. Românii nu știu că angajații spitalelor au interdicție să se afișeze așa

Atunci când intră în spital, românii se așteaptă ca totul să fie curat, iar procedurile să fie respectate întocmai, mai ales că este în joc viața pacienților. Acest lucru nu este însă valabil mereu, căci o lege a decenței în ceea ce privește igiena este ignorată de unii medici și asistente. Unele cadre medicale nici nu știu de existența ei.
O lege din 2021 explică procedurile pe care trebuie să le urmeze cadrele medicale la locul de muncă. Astfel, conform Anexei 3 din ORDIN Nr. 1.761 din 3 septembrie 2021, medicii și asistentele nu au voie să poarte unghiile de la mâini cu ojă.
Doctor Beatrice Mahler a atras atenția în cadrul unui interviu recent asupra faptului că mulți medici și asistente ignoră această lege, astfel că viața pacienților este pusă în pericol. Legislația le interzice să poarte unghii lungi, pentru că igiena mâinilor nu poate fi făcută corect în aceste condiții și favorizează răspândirea infecțiilor nosocomiale.
Articolul 4 din Anexa 3, ce explică procedurile de igienă în cazul cadrelor medicale, precizează următoarele: „În vederea asigurării igienei corecte și eficiente a mâinilor personalului medico-sanitar și de îngrijire este interzisă purtarea inelelor, brățărilor, ceasurilor sau altor bijuterii. Este interzisă în unități medicale purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale”.
În ciuda controalelor efectuate de-a lungul timpului, problema persistă și azi. Un exemplu este cel de la Institutul Marius Nasta, din 2022, în care 18 asistente, infirmiere și doctorițe rezidente au fost băgate în comisia de disciplină, din cauză că aveau unghiile date cu ojă, lungi, precum și acoperite cu gel.
Beatrice Mahler, manager la Institutul Marius Nasta la acel moment, atrăgea și atunci atenția asupra acestei probleme: „Eu cred că regulile în momentul în care depui dosarul la medicină, trebuie să știi că a fi medic înseamnă o viață fără manichiură colorată, unghii false”.
Cu toate acestea, unele cadre medicale poartă mănuși pentru a ascunde unghiile date cu ojă.
„Purtarea mănușii de protecție pentru a ascunde oja, unghiile lungi, unghiile false este contrar prevederilor procedurale și legislative”, a mai transmis dr. Beatrice Mahler.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook