Simona Ionescu / Redactor Șef

Legea se aplică deja. Angajații ANAF au primit drepturi asupra persoanelor fizice. Doar amanții scapă!

Legea se aplică deja. Angajații ANAF au primit drepturi asupra persoanelor fizice. Doar amanții scapă!
După ce au descins în forță în grupurile de femei care-și vindeau cozonacii pe Facebook, de sărbători, reprezentanții ANAF se pregătesc să intre de-a dreptul în intimitatea oamenilor. În vizor sunt luați doar unii, dar rețineți, e vorba de persoane fizice, nu de firme sau companii.

Persoanele fizice cu averi mari și rudele lor apropiate sunt monitorizate separat de către ANAF, perfect legal, în baza Ordinului ANAF 920/2023, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și care e, astfel, în vigoare din 28 iunie 2023.
ANAF a publicat recent o strategie în care este precizat că autoritățile vor analiza inclusiv membrii familiei și că vor face estimări în baza stilului de viață.

Ce înseamnă să fii „persaonpă fizică bogată” în România

„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, se arată în actul normativ. Acesta arată că estimarea averii vizează bunurile (mobile și imobile) și activele financiare deținute.

Mai precis, așa cum există o listă a firmelor mari și o listă a firmelor mijlocii, ANAF va întocmi o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate. Cea ce nu se știe momentan e dacă această listă va fi una publică sau nu.

Amanții nu sunt cercetați, soții și copiii, da

Practic, lista cuprinde strict persoanele cu mari averi, dar și grupul extins al acestora, respectiv soți/soții și rude/afini de până la rude de gradul al doilea. Amanții și amantele nu vor fi luate în calcul, ceea ce poate reprezenta o scăpare în cazul în care se dorește protejarea averii de ochii fiscului. Noile reglementări trebuie puse în aplicare de Direcția generală control venituri persoane fizice din cadrul ANAF.

După ce reprezentanții ANAF vor întocmi lista, vor notifica persoanele de pe aceasta privind includerea, urmând să se facă actualizări periodice. „Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice (…), și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice (…). Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari”, se mai arată în noul ordin.

Ce poate face ANAF în cazul persoanelor fizice cu averi mari

Reprezentanții ANAF pot să aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare (îndrumare pentru a ușura conformarea sau programe de notificare privind problemele identificate de ANAF), pe baza riscurilor identificate. de asemenea, pot selecta, pe baza analizei de risc, persoanele care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor neimpozabile, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare, arată avocatnet.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre