Simona Ionescu / Redactor Șef

Lipsesc banii de pensii. Nici UE nu știe cum să gestioneze situația

Lipsesc banii de pensii. Nici UE nu știe cum să gestioneze situația
Situație grea pentru pensionari. Întrucât există un deficit de peste 300 milioane de euro, UE nu știe pe unde să mai scoată cămașa.

Pentru a reuși să salveze sistemul de pensii al foștilor europarlamentari, înalții funcționari se gândesc la mai multe variante.

Una dintre ele ar fi faptul că toți contribuabilii europeni ar putea să plătească 23 de milioane de euro, în caz contrar e posibil ca fondul de pensii să rămână fără bani chiar din 2024. În acest context, Alesssandro Chiocchetti, cel mai înalt funcționar public al Parlamentului susține că e vorba de o „situație financiară dramatică”, iar „Fondul va rămâne fără capital în curând” într-un document intern.

Documentul a fost discutat într-o întâlnire cu ușile închise, dar deocamdată nu s-a luat nici o decizie. „Opțiunea de a nu face nimic în această privință este în mod clar scoasă din discuție”, susține un purtător de cuvânt al Parlamentului.

Toate contribuțiile legislatorilor au încetat cu 14 ani în urmă

Sistemul de pensii suplimentare a fost dat în folosință în anul 1990 și a funcționat timp de 30 de ani. Acesta a fost închis în anul 2009 pentru noii membri, dar tot atunci a intrat în vigoare un sistem de pensii unificat. Situația fără precedent în care se află fondul de pensii în acest moment se datorează și faptului că în urmă cu 14 ani au încetat contribuțiile legislatorilor.

„Cred că nu ar trebui să se mai risipească banii contribuabililor pe o structură care, sincer, este înființată un pic ca o schemă Ponzi (o formă de investiții care supraviețuiesc doar prin atragerea permanentă de noi membri). Acest lucru este la limita activității infracționale”, a declarat eurodeputatul german Daniel Freund.

Ce spune președintele fondului

La rândul său, fostul europarlamentar britanic din partea Partidului Laburist în perioada 1984-2014, Stephen Hughes, care este președintele fondului, spune că toți pensionarii vor trebui plătiți.

Parlamentul a intrat în această situație cu ochii larg deschiși și cred că este foarte nedrept. Acei membri au prestat ani de servicii loiale Parlamentului European și se simt lezați că sunt tratați în felul în care sunt tratați acum”, a mărturisit acesta.

Un viitor neclar pentru aceste pensii

Investițiile fondului sunt gestionate de o societate cu sediul în Luxemburg, care mai dispune de doar 55 de milioane de euro din cele 363 de milioane de euro, care vor trebui plătite. „Din cauza încetării plății contribuțiilor de către deputați și Parlament, a randamentului insuficient al investițiilor și a efectelor crizelor financiare succesive, precum și a instabilității geopolitice, situația fondului s-a deteriorat rapid începând din 2009.

Această sumă este insuficientă pentru a-și îndeplini obligațiile viitoare de plată a pensiilor”, se arată în nota secretarului general. În aceste condiții, contribuabilii vor putea plăti aproximativ 23 de milioane de euro pe an pentru a finanța bugetul UE.

Va fi lăsat fondul să intre în faliment?

Documentul care urmează să fie analizat are trei posibile opțiuni. Prima ar fi ca fondul să fi lăsat să falimenteze, dar în aceste condiții Parlamentul va trebui să ia obligațiile de pensie. Cea de a doua opțiune vorbește despre lichidarea fondului, iar beneficiarii să primească o sumă forfetară mare de bani. A treia posibilitatea ar fi să se umble la drepturile de pensie. Asta înseamnă că ar putea ca vârsta de pensionare să crească sau pensionarii să primească bani mai puțini.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre