Dacă la începutul carierei sale și-a pus amprenta pe roluri importante în marile teatre ale României, Vladimir Jurăscu, prin personajele pe care le-a interpretat timp de 45 de ani pe această scenă, și-a legat definitiv destinul de istoria Teatrului Naţional. Mai mult decât atât, Vladimir Jurăscu a devenit, prin întreaga sa activitate, un reper, o permanență în viaţa și în memoria culturală a Timişoarei.
Dintre cele peste 350 de roluri interpretate în longeviva sa carieră, amintim doar câteva: Regele Lear, Sile în „Mobilă şi durere” de Teodor Mazilu, Despot în „Despot vodă” după Vasile Alecsandri, Hallmar în „Raţa sălbatică” de Ibsen, celebrul Bască din „Studiu osteologic…” de D.R. Popescu, Marchizul în „Velasquez” de A.B. Vallejo, Verșinin. A fost Ferapont în „Trei surori” de Cehov, Shylock în „Neguțătorul din Veneția”, Agamiță Dandanache în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.
Nu în ultimul rând a interpretat rolul Robert din „O viață în teatru”, spectacol creat, de altfel, în onoarea sa.
În anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.
”Teatrul Național a fost – și va rămâne mereu – casa de suflet a actorului Vladimir Jurăscu, iar pașii săi vor fi pentru totdeauna întipăriți în scândura acestei scene. În numele tuturor celor din fața și din spatele scenei, ca și în numele publicului care l-a iubit și l-a aplaudat mai bine de jumătate de secol, Teatrul Național face o reverență. Vladimir Jurăscu, nu te vom uita niciodată”, transmit reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.
Vladimir Jurăscu s-a născut la Chișinău, iar în timpul războiului a ajuns, cu familia, refugiat, la Craiova. Aici a urmat Colegiul ”Carol” din Craiova și paralel Conservatorul ”Cornetty” și apoi a mers la debutul pe scenă l-a avut la Teatrul Armatei din București.
A jucat și la Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, apoi la teatrele de stat din Baia Mare și Petroșani, după care au urmat Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Cluj, Teatrul de Stat OradeaTeatrul de Stat ”Al. Davila”. Actor al naționalului din orașul de pe Bega.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook