Simona Ionescu / Redactor Șef

Lumea sportului e în doliu. A murit Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească

Lumea sportului e în doliu. A murit Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească
Primul campion mondial din gimnastică românească, Dan Grecu, a murit, lăsând în urmă multe lacrimi și durere. Fostul sportiv avea 74 de ani.

S-a stins una dintre stelele gimnasticii. Alex Grecu, fiul lui Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească a făcut anunțul trist pe pagina sa de Facebook. „Odihnește-te în pace, dragul meu tată! Noi te iubim!”, a scris Alex Grecu.

Anul acesta, Dan Grecu a primit în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale excepționale la sportul olimpic Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Sportivul a fost medaliat cu bronz la inele la Montreal în 1976.

Dan Grecu a participat la trei ediții de Jocuri Olimpice

Dan Grecu a venit pe lume pe 26 septembrie 1950 și de-a lungul vieții a participat la trei ediții de Jocuri Olimpice. E vorba de Munchen în 1972, Montreal în 1976 și Moscova în 1980. Sportivul a primit medalia de bronz la inele la JO Montreal 1976, este primul campion mondial din istoria gimnasticii românești (Varna 1974) și primul gimnast român medaliat la europene (Berna 1975).

Două medalii la mondiale și două medalii la europene

Din palmaresul său fac parte 2 medalii la mondiale, una de aur și una de argint și 2 medalii la europene, una de aur și cealaltă de argint. După ce a încheiat competițiile sportive, a devenit antrenor, iar echipa României coordonată de antrenorul Dan Grecu a câștigat sub mâna sa bronz olimpic în 2004, bronz mondial în 1995 și aur european 2002 și 2004.

„Cei cu forță în brațe sunt buni la inele, cum am fost și eu”

Lumea sportului e în doliu. A murit Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească
A murit campionull Rmâniei, Dan Grecu. Avea 74 de ani

 

Cu ceva timp în urmă, într-un interviu, sportivul spunea că a început gimnastica la vârsta de opt ani, la Iași. „Tata era grănicer, la granița de la Prut. Aveam ceva aptitudini și, dintr-o joacă, am ajuns la un club unde se făcea gimnastică.

Am început cu antrenorul Octavian Ungureanu. Apoi, tata a ieșit la pensie și ne-am mutat la București, iar aici l-am avut antrenor pe domnul Mircea Bădulescu. Mai întâi la clubul sportiv Viitorul, apoi la clubul Dinamo, ca senior.

„Gimnastica a fost viața mea”

În gimnastică trebuie să începi la o vârstă timpurie. Nu toți gimnaștii au o forță deosebită în brațe. Alții au mai multă forță în picioare și atunci sunt buni la sol și sărituri. Cei cu forță în brațe sunt buni la inele, cum am fost și eu.

Dar un gimnast, în general, trebuie să fie complex, să parcurgă toate cele 6 aparate. Și atunci este nevoie și de puțină detentă, și picioare, și brațe, și coordonare. (…) Gimnastica a fost viața mea, am trăit ca sportiv pentru a câștiga și ca antrenor pentru a crea echipe.

Le sunt recunoscător celor care mi-au fost alături în carieră, familiei si sportivilor pentru că au înțeles că munca bate talentul”, povestea Dan Grecu, în aprilie 2024, la Sport Total FM.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre