Moșii de Florii se cinstesc în acest an pe data de 16 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște.
Moşii de Florii 2022. Ce tradiții se păstrează din vechime
Tradiția spune că de Moșii de Florii cei trecuți în lumea drepților vor fi pomeniți de preoți printr-o slujbă specială. Din vechime, s-a păstrat obiceiul ca în această zi să fie făcute pomeni. Astfel, oamenii aduc la biserică bucatele de post, dar și colivă, care urmează să fie sfințite.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
De pe vremea bunicilor se știe că în pachet trebuie să se afle un pahar cu colivă, dar și roşii, castraveţi, măsline, o banană, un măr sau o portocală, eugenii sau napolitane, brânză de post, salată de vinete sau orice altă mâncare caldă de post. Puteți opta pentru mazăre de post, ardei umpluți cu orez, sarmale de post sau orez. În sâmbăta lui Lazăr, la sate s-a păstrat obiceiul ca femeile să nu toarcă absolut deloc. În caz contrar se crede că morții care așteaptă la Poarta Raiului vor reveni pe pământ.
Rugăciunea care trebuie rostită în Duminica Floriilor
În Duminica Floriilor, e bine să rostiți această rugăciune, care vă scapă de probleme și vă ajută să treceți cu bine peste momentele grele din viață. “Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul-Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa.
Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte-ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte-prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru. Cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de-viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.
Sursă foto: b1
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook