Simona Ionescu / Redactor Șef

Marcel Ciolacu, cea mai importantă veste pentru pensionari. A devenit o certitudine că pensiile vor crește

Marcel Ciolacu, cea mai importantă veste pentru pensionari. A devenit o certitudine că pensiile vor crește
Dacă până acum despre creșterea pensiilor nimeni nu știa ceva concret, Marcel Ciolacu a dat vestea cea bună.

După o conferință de presă care a avut loc la Bruxelles, Marcel Ciolacu a declarat că este o certitudine că pensiile vor crește.

Dar, spune premierul, pensiile vor crește diferențiat în funcție de venit. După discuțiile avute cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, legea pensiilor trebuie să fie finalizată până la sfârșitul anului.

„Este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului.

Solicitarea Comisiei este de a închide cat mai mult inechitățile din interiorul sistemului de pensii. Niciodată Comisia nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au avut la pensie mai mult decât în activitate”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Pensiile cele mai mici vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Bunicii cu pensiile cele mai mici vor fi cei mai bucuroși să afle că vor primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024. „Pensiile mici vor crește cu certitudine. Pentru pensiile mici va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învățăm lecția când s-au tăiat pensiile și salariile în România. Să venim cu o abordare pentru a evita un dezechilibru macro-economic”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu nu vrea să majoreze TVA

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a mărturisit că nu vrea sub nici o formă ca TVA să crească peste 19%, altfel ne vom lovi de o creștere a inflației. „M-am întâlnit cu toți liderii europeni. Am avut parte de un dialog normal și constructiv.

Este evident că am vorbit foarte mult despre PNRR, despre faptul că România, fără nicio excepție, va implementa toate reformele trecute în PNRR. Am vorbit despre modificarea PNRR-ului, pentru că nu putem depune cererea de plată numărul trei fără reducerea cuprinsă în PNRR de 2,1 miliarde și despre capitolul cu RePowerYou.

Cresc pensiile! E decizie clară!

„Pachetul legislativ pe care mi-l asum în Parlamentul Românieii va avea cele trei paliere”

Ambele capitole au fost închise. Știam că urmează să avem o discuție și în ceea ce privește pensiile speciale, după decizia Curții Constituționale” din România. De aceea am venit însoțit de o echipă tehnică de la Ministerul Justiției și o echipă de la Ministerul Fondurilor Europene.

Am abordat și problema deficitului bugetar în contextul actual geostrategic și al unei crize de securitate. Fără excepție, toți liderii europeni au vrut să mulțumească românilor pentru efortul depus pentru a susține cele două state, una aflată într-un război armat, Ucraina și Republica Moldova, aflată într-un război voalat hibrid.

Pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României va avea cele trei paliere. Va cuprinde reforma administrativă, cu componente centrale și locale. Va cuprinde combaterea evaziunii fiscale și, de asemenea, ajustările fiscale.

„Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult”

Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce la o creștere a inflației și la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual la TVA, inflația ar fi crescut cu 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult.

Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor. România e într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit excesiv de 9,2%.  Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul bugetar. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. (…)”, a fost declarația premierului Ciolacu, după întâlnirile de la Bruxelles.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre