Simona Ionescu / Redactor Șef

Mircea Geonă, surprinzător: „Nu este moral să îmi fac vânt cu coada despre ce o să fac”

Mircea Geonă, surprinzător: „Nu este moral să îmi fac vânt cu coada despre ce o să fac”
Va candida sau nu Mircea Geoană la prezidențiale? Secretarul general adjunct al NATO spune ce vrea să facă. Dar recunoaște că nu are un plan.

În acest moment, politicianul nu a dat un răspuns concret și spune că va lua o decizie atunci când va veni momentul. Dar, în declarația sa există multe nuanțe.

Geoană a mărturisit că vrea să fie de folos României și, din punctul lui de vedere, e foarte important cum să fie atrase mai multe investiții. În plus, susține că i s-a prelungit mandatul la NATO și e foarte bine văzut în acel loc.

„Eu cred că întrebarea reală este cum vom face, nu cu cine vom face. Nu ştim încă. Mi-a fost prelungit mandatul la NATO. Este o onoare recunoaşterea faptului că fac o echipă foarte bună cu domnul secretar general Jens Stoltenberg. Va trebui să asigurăm tranziţia la noul secretar general sau noua secretară generală care se va întâmpla în următoarele luni, poate nu acum în octombrie, poate un pic mai târziu. De ce nu şi o femeie? Nu decidem noi, decid aliaţii şi această discuţie a început”.

„Eu sunt şi român, şi oltean, şi politician

„Secretarul general Stoltenberg a făcut o treabă extraordinară. Eu sunt şi român, şi oltean, şi politician. Ştiţi cum e? În Oltenia, Olcitul trebuie să fie cu o banchetă în faţă şi toată lumea să aibă loc la fereastră. Cam aşa e.

Eu nu am crezut că am putut să învăţ atâta de la un politician cum am învăţat de la Jens Stoltenberg. Un om extraordinar. 10 ani prim-ministru în Norvegia, un om de un calm şi o temeinicie şi de o sofisticare incredibil de puternice. Deci am avut o şansă să lucrez cu el. Voi lucra cu aceeaşi onestitate şi în aceeaşi echipă cu viitorul secretar general, indiferent cine va fi el”, a punctat Geoană realizările personale.

Mircea Geoană spune că nu are un plan electoral

„Îmi fac treaba bine aici (la NATO), dau totul organizaţiei care mi-a dat şansa să reprezint România la nivelul cel mai înalt, dar ceea ce aş vrea să fac şi în această perioadă şi după, indiferent ce voi decide sau nu voi decide că am să fac, este să încerc să ajut România cu soluţii despre cum să facem”, a spus Mircea Geoană în cadrul interviului pentru Antena 3, difuzat luni seară.

Legat de candidatura sa la președinție, în 2024, Geoană a declarat: „Românii vor decide cine le sunt liderii. E normal. Avem atât de multe alegeri la anul, încât o să fie o oboseală electorală masivă în România. Deci nu are rost să discutăm. Nu este moral, etic şi nici nu cred că este productiv să îmi fac vânt cu coada despre ce o să fac sau nu o să fac după ce termin acolo”.

Și totuși a urmat o continuare a ideii.

„Românii vor decide pe cine doresc ca lider, pe cine vor vota, dar acum este foarte important să nu ratăm acest moment. Nici eu nu vreau să aştept până termin mandatul ca să pot să fiu de folos ţării mele. Îmi fac treaba la NATO, îmi ajut ţara cât de mult pot. Atunci când am un discurs, el nu are tentă electorală. Multă lume spune – a vorbit Geoană despre economie. Înseamnă că are un plan. Nu. Obligaţia mea ca lider este să dau un element de încredere şi de ambiţie renăscută în România şi să ajut cât mai mulţi, în special pe cei tineri să îşi vadă destinul legat de ţara lor. Vă rog foarte mult să nu considerăm ceea ce spun public ca un element de încălzire pentru o eventuală candidatură. Nu e vorba despre asta. Voi decide când va fi momentul”, a mai precizat Mircea Geoană.

„Acum avem atâta nevoie de producţie militară suplimentară pentru noi şi pentru a susţine Ucraina

Mircea Geoană a vorbit și despre industria de apărare și armament din România, precum și despre oportunitățile pe care le are țara.

„Dar cum facem, cum folosim acest moment important ca ne avansăm interesele, cum facem ca să vină mai multe investiţii, cum facem să avem renaşterea industriei de apărare româneşti? Este o invitaţie pentru renaştere de producţie militară în România, în parteneriat cu Occidentul.

Acum avem atâta nevoie de producţie militară suplimentară pentru noi şi pentru a susţine Ucraina, încât eu văd cum companiile mari occidentale se duc, cred că vin şi în România, se duc şi în Ungaria, în Polonia. Există în clipa de faţă o efervescenţă în jurul industriei de apărare europene”.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre