Părinții care au copii vor trebuie să fie atenți, pentru că au intrat în vigoare, după mult timp de așteptare, normele pentru aplicarea modificărilor la concediul de creștere.
HG nr. 865/2023 care vizează modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.
Ce norme sunt implementate
Potrivit HG, se va suplimenta cu 50% indemnizația lunară pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți. De asemenea, se va extinde perioada netransferabilă de concediu în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept.
Concret, se va dubla „luna tatălui”. HG se referă și la „completarea reglementărilor care privesc totalizarea perioadelor de activitate. Dar și modificarea prevederilor referitoare la recalcularea cuantumului indemnizației în baza hotărârilor judecătorești sau a documentelor justificative prezentate de beneficiar”.
„Se va clarifica modalitatea de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului”
De asemenea, se va clarifica „modalitatea de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului și/sau a stimulentului de inserție în perioada cuprinsă între împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilitate și până la 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate, iar în această perioadă se produce o situație care poate genera un nou drept”.
Se va clarifica și „procedura de acordare a indemnizației lunare, respectiv a stimulentului de inserție în cazul în care personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță își modifică raportul de muncă/de serviciu, în practică fiind înregistrate situații în care beneficiarii indemnizației sau ai stimulentului de inserție fie nu se mai încadrează în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță fie din sistemul civil se încadrează în sistemul de apărare, ordine publică ș.a.”.
Crește plafonul de la 6500 de lei la 10.512 lei
Potrivit OUG 164/2022, cei care beneficiază de indemnizația de creștere vor primi mai mulți bani, dar fără să piardă dreptul la indemnizație, întrucât plafonul a crescut de la 6500 de lei la suma de 10.512 lei. Prin normele publicate marți în Monitorul Oficial se specifică și faptul că „cei care se întorc la muncă din concediul de creștere au dreptul la condiții de muncă cel puțin la fel ca cele pe care le aveau anterior concediului.
Dar și la drepturi pe care le-ar fi primit dacă nu intrau în concediu. Precum și obligația de a anunța angajatorul cu cel puțin zece zile înainte cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere”. Potrivit informațiilor oferite de avocat.net, Normele de aplicare ar fi trebuit modificate până pe 5 februarie 2023, dar „minunea” s-a întâmplat pe 19 septembrie 2023, când normele au fost publicate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook