Simona Ionescu / Redactor Șef

Musca neagră face ravagii. Nu înțeapă, ci mușcă, iar situația e gravă dacă nu se iau măsuri urgente

Musca neagră face ravagii. Nu înțeapă, ci mușcă, iar situația e gravă dacă nu se iau măsuri urgente
Autoritățile din Spania au trimis avertizări privind răspândirea muștei negre în Spania, o insectă din cauza căreia puteți ajunge la spital, care nu înțeapă, ci mușcă.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice și globalizarea, sunt principalele cauze ale „accelerării exponențiale” ale muștei negre.

Asociația Națională a Companiilor de Salubritate a Mediului (Anecpla) din Spania a îndemnat miercuri la efectuarea de acțiuni de control pentru a evita o epidemie de muște negre în timpul verii, după ce a depistat o extindere a exemplarelor, care fac ravagii în rândul cetățenilor prin mușcăturile lor agresive.

Într-un comunicat de presă, Anecpla a explicat că musca neagră este o specie endemică în Spania, iar expansiunea sa s-a accelerat exponențial în ultimii ani. Tot mai multe persoane afectate de mușcăturile acestei specii se prezintă la centrele de sănătate din orașele și localitățile din întreaga peninsulă.

Anesteziază pielea persoanei afectate

Musca neagră, contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu înțeapă, ci mușcă. Acest lucru a fost explicat de directorul general al Anecpla, Jorge Galván, care a subliniat că „problema fundamentală a acestei insecte este că generează o rană gravă, putând duce la infecții și reacții alergice foarte alarmante, care, în unele cazuri, pot necesita chiar spitalizare”.

Musca neagră face ravagii în Spania

Sfâșie pielea victimelor

Fiind o muscă hematofagă, musca neagră are nevoie să consume sânge pentru a-și completa ciclul de viață. Insecta mușcă, sfâșiind pielea victimelor sale cu mandibulele pentru a extrage sângele.

Prin acest gest, ea profită de ocazie pentru a inocula o mică doză de anestezic, care îi va permite să lucreze în liniște, fără ca individul afectat să observe, timp de cinci minute. Efectul final este o vânătaie de câțiva centimetri lungime, adesea chiar sângerândă, însoțită de o umflătură mare care poate dura până la o lună.

Aplicați imediat gheață și un unguent cu cortico

În cazul în care sunteți mușcat de această insectă, o combinație între o căpușă și o muscă, se recomandă să aplicați gheață pentru a reduce inflamația sau să aplicați un unguent cu un corticoid ușor, apoi mergeți la cel mai apropiat spital. Nu vă scărpinați, pentru că ar putea agrava rana sau chiar o poate infecta.

Cele mai afectate regiuni de prezența muștei negre sunt Andaluzia, Aragon, Catalonia, Madrid, Murcia și Valencia, unde această insectă autohtonă, cu o lungime de aproximativ șase milimetri, a ajuns la un număr fără precedent, în principal din cauza creșterii temperaturilor din ultimii ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre