Simona Ionescu / Redactor Șef

Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul. Un film despre marea sportivă, de văzut la ora 11.00

Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul. Un film despre marea sportivă, de văzut la ora 11.00
Jocurile Olimpice de la Montreal, 18 iulie 1976. O tânără gimnastă cu chip de înger devenine rapid o legendă. Lumea întreagă afla despre Nadia Comăneci, România, antrenorul Bela Karoly. Zeița de la Montreal este sărbătorită acum, la vârsta de 60 de ani, și la TVR.

Un film despre viața Nadiei Comăneci va fi difuzat duminică 28 noiembrie, exclusiv online 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR. Filmul  se numește „Nadia Comăneci: gimnasta şi dictatorul”, realizat de regizorul Pola Rapaport.

Ce pensie încasează celebra Nadia Comăneci
Nadia Comăneci: gimnasta şi dictatorul, filmul documentar dedicat aniversarii a 60 de ani de viaţă ai Nadiei, pe canalul YouTube al Arhivei TVR

Nadia Comăneci, gimnasta și dictatorul

Nadia Comăneci: gimnasta şi dictatorul, filmul documentar dedicat aniversarii a 60 de ani de viaţă ai Nadiei, pe canalul YouTube al Arhivei TVR. Va fi difuzat  duminică, 28 noiembrie, exclusiv online 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR.

Regizat de Pola Rapaport, filmul documentar prezintă contextul politic al carierei excepţionale a româncei, prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de 10,00 la olimpiadă. Filmul dezvăluie complexitatea relaţiilor dintre regimul Ceauşescu şi Nadia Comăneci. O realitate foarte diferită de ceea ce se putea vedea din exterior. La Jocurile Olimpice de la Montreal, pe 18 iulie 1976, o tânără gimnastă dintr-o țară comunistă puțin cunoscută aluat prima notă de 10.00, din istoria acestui sport.

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal

 

Un film despre viața Nadiei Comăneci

Nadia Comaneci a fost un idol universal, singura bucurie a unui popor sărac şi oprimat de dictatura ceauşistă. Născută în Oneşti, Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. În faţa a cinci milioane de telespectatori uluiţi, la 14 ani, devine prima gimnastă care a obţinut nota perfectă. Mapamondul este cucerit de graţia, de stăpânirea de sine şi de măiestria ei. De ambele părţi ale Cortinei de Fier, oamenii sunt copleşiţi.

A devenit un model pentru milioane de fetiţe şi a atins culmile popularităţii occidentale în cel mai pur stil hollywoodian. Documentarul de excepţie are regia semnată de Pola Rapaprot. În film se remarcă apariţiile personajelor Nadia Comăneci, Nicolae şi Elena Ceauşescu (imagini de arhivă). Sunt prezenți Anghel Drăgan (fost angajat al Securităţii), Emil Hurezeanu (jurnalist), Bela Karoly (antrenor de gimnastică) și alții.

Proiectul filmelor difuzate exclusiv online este o iniţiativă a Televiziunii Române, difuzată pe canalul YouTube al Arhivei TVR. Se adresează publicului de pe Internet.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre