Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu vă așteptați la prea multă zăpadă de Crăciun. Doar la munte

Nu vă așteptați la prea multă zăpadă de Crăciun. Doar la munte
Calendaristic, în luna decembrie începe iarna. Dar, anotimpurile nu mai ascultă de calendar. Meteorologii ANM estimează că vom avea un sfârșit de an mai călduros decât eram obișnuiți.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o estimare a vremii pentru următoarele patru săptămâni, până la Sfântul Ștefan.

Nu vă așteptați la prea multă zăpadă de Crăciun

Meteorologii ANM au actualizat estimarea vremii pentru următoarele patru săptămâni. În general, temperaturile vor fi mai ridicate de cât ar fi normal, iar precipitațiile vor fi puține. Asta nu înseamnă că nu vor fi episoade cu fenomene de iarnă. Zilele acestea, sunt temperaturi scăzute și multe precipitații. Specialiștii estimează valori termice mai mici decât norma perioadei. În aceste condiții, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare ar putea cădea și în zonele mai joase de relief.

Săptămâna 29 noiembrie – 6 decembrie

Temperaturile se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, ușor mai coborâte în cele zonele vestice și la munte. Precipitațiile vor fi mai importante  în centrul țării,  mai ales în zonele montane. În restul regiunilor, vor fi apropiate de cel normale pentru această perioadă.

Săptămâna 6 decembrie – 13 decembrie

Temperaturile vor avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Și precipitațiile vor fi în limite normale, în toată țara.

Săptămâna 13 decembrie – 20 decembrie

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice. Precipitațiile se vor încadra în limitele perioadei.

Săptămâna 20 – 27 decembrie

În preajma Crăciunului, va fi mai cald decât în copilăria noastră, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în nord-est.

”Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată”, anunță ANM.

Fenomene meteo de toamnă-iarnă

  • Bruma. Este o depunere de gheață care ia in cele mai multe cazuri forma de ace, de pene. Acest fenomen se formeaza la temperaturi mai coborâte de 0 grade C.
  • Burnița. Este o ploaie slabă, sub formă de picături foarte mici de apă, cu diametrul mai mic de 0.5 mm. Picăturile de burniță sunt foarte dese, încât par a fi suspendate în aer.
  • Ceața. Sunt picături foarte mici de apă suspendate în atmosferă, care reduc vizibilitatea orizontală, la suprafața Pământului, la mai puțin de 1 km.
  • Chiciura. Sunt cristale de gheață, albe, fărămicioase, asemănătoare cu zăpada, care se formează cu precădere pe ramuri, pe conductori, pe colțurile și muchiile obiectelor, de obicei pe timp geros, în prezenta ceții și a vântului slab.
  • Îngheț la sol. Se produce când temperatura aerului scade sub 0 grade C, seara și noaptea, în cazul unor temperaturi pozitive în timpul zilei.
  • Lapovița. Este o ninsoare la temperaturi pozitive, când fulgii de zăpadă se topesc sau când împreună cu ei cade și ploaia.
  • Măzăriche. Precipitatii solide sub forma unor granule de gheata, albe-mate. Aceste granule sunt sferice sau uneori conice: diametrul lor este cuprins intre 2 si 5 mm.
  • Pâcla. Este o suspensie în atmosferă a particulelor solide extrem de mici, invizibile pentru ochiul liber și suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect de ceață. Apare de obicei dimineața și seara.
  • Polei. Se depune pe sol sau pe obiecte un strat de gheață densă, mată sau transparentă, mai ales pe partea expusă vântului, ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie (burniță) suprarăcite sau a înghețării picăturilor de apă ce cad pe o suprafață puternic răcită. Fenomenul se produce frecvent la temperaturi între 0 si -3 grade C.
  • Zăpada. Este o formă solidă de precipitație. Precipitații solide ce cad din nori sub forma de cristale de gheață (fulgi) de diferite dimensiuni. Se formează când vaporii de apă din atmosferă trec prin temperaturi mai mici de zero grade.
  • Freezing rain sau „ploaia înghețată”. Este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. (Sursa: Meteo.ro)

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre