O „ciumă absolută”. Șoareci în dulapuri. Șoareci pe stradă. Mii și mii de șoareci sărind din hambar. Fiind atât de mulți, lasă în urmă o mare de excremente și este nevoie de șase ore pentru a curăța deșeurile lor.
Infestarea a scăpat de sub control
O „ciumă absolută”. Acestea sunt scene din Queensland și New South Wales, Australia. În zonele respective a apărut o infestare fără control cauzată de șoareci. Problema le face viața mizerabilă tuturor fermierilor din zonă, băcăniilor și altor cetățeni din Australia de est.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Un fermier intervievat de presa internațională a descris frenezia rozătoarelor drept „o ciumă absolută”. Aceasta este mai severă decât orice au văzut localnicii de zeci de ani.
Recoltele pierdute de fermieri
Unii fermieri au pierdut deja recolte întregi de cereale din cauza șoarecilor, potrivit rapoartelor mass-media locale. Hotelurile din zonă au fost nevoite să închidă activitatea. Personalul unui magazin alimentar dintr-un mic oraș din nord-vestul orașului Sydney a raportat că a prins până la 600 de șoareci pe noapte.
Până în prezent, cel puțin trei persoane au ajuns la spital cu mușcături de rozătoare, conform rapoartelor din presa internațională.
Steve Henry, cercetător la CSIRO (agenția științifică națională din Australia), a declarat pentru că infestarea este probabil rezultatul unei recolte neobișnuit de mari de cereale. Aceasta ar fi atras mai mulți șoareci înfometați la fermele din zonă.
„Ei încep să se reproducă mai devreme și, deoarece există multă hrană și adăpost în sistem, continuă să se reproducă de la începutul primăverii până în toamnă”, a spus Henry.
Localnicii se luptă cu șoarecii
Localnicii au pus capcane suplimentare. Un fermier din Queensland tocmai a primit permisiunea de a folosi o dronă pentru a arunca de sus cu momeală otrăvitoare pentru șoareci.
În ciuda acestor eforturi, Alan Brown, un fermier din orașul Wagga Wagga a declarat că ciuma abia începe, având în vedere ritmul rapid de reproducere al șoarecilor. O singură pereche reproductivă poate reproduce la fiecare 20 de zile, născând peste 500 de descendenți într-un sezon.
„O femelă matură se poate reproduce la fiecare trei săptămâni și poate face pui. Și asta se întâmplă … se ajunge la o ciumă masivă”, a spus Brown.
Șoarecii pot fi un focar de boli
Pe lângă faptul că sunt o amenințare pentru afaceri, pesta șoarecilor poate fi și un focar de boli, potrivit raportului guvernului Queensland din 1998 privind șoarecii din Queensland.
„Poate că cei mai comuni agenți patogeni sunt bacteriile Salmonella. Acestea pot fi răspândite de o serie de specii de animale (inclusiv de oameni). Bacteriile sunt de obicei transmise oamenilor prin alimente contaminate cu urină sau excremente infectate și pot provoca gastroenterită acută”, se spune în raport.
Unul dintre ingredientele băuturii Ayahuasca, folosit într-un studiu clinic pentru depresie
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook